Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Δυο πονοκεφάλους απέκτησε πρόσφατα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών αλλά και των στελεχών επιθυμούν ο κ. Μεϊμαράκης να παραμείνει πρόεδρος έως το συνέδριο της άνοιξης, υπάρχουν τάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ που αντιδρούν στις επιλογές του.

Οι δυο αυτές τάσεις αντιδρούν, ασθενώς βέβαια μέχρι στιγμής, τόσο με την επιμονή Μεϊμαράκη για στήριξη στην κυβέρνηση, όσο και την εμφανή του στροφή προς τον κεντρώο χώρο.

Εκφραστές αυτών των διαφωνιών βουλευτές της λεγόμενης δεξιάς, όπως οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναφορικά με την στάση της ΝΔ στη Βουλή αρκετοί βουλευτές θέτουν ως όριο της στήριξης στον Αλέξη Τσίπρα την υπογραφή της συμφωνίας.

Μετά, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, «καμία στήριξη δεν πρέπει να παράσχει η ΝΔ στην κυβέρνηση». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εν λόγω βουλευτές δεν επιθυμούν να στηρίξουν κανένα από τα επερχόμενα νομοσχέδια, παρά το γεγονός ότι η επίσημη γραμμή του κόμματος είναι ότι οποιοδήποτε νομοσχέδιο είναι στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων θα υπερψηφιστεί. «Άν συνεχίσουμε έτσι θα γίνουμε ότι ήταν το ΠΑΣΟΚ για εμάς, ένα δεκανίκι, ένα στήριγμα» δηλώνει στο newpost ένας εξ αυτών των βουλευτών. 

Από την άλλη πλευρά έντονη είναι η αντιπαράθεση μεταξύ των στελεχών για την στροφή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον κεντρώο χώρο. Μάλιστα δηλώσεις όπως «δεν ντρεπόμαστε που είμαστε δεξιοί» που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης δείχνουν την πλήρη αντίθεση στα σχέδια του αρχηγού.

Σε αυτήν την αντιπαράθεση μπήκε εσχάτως και το θέμα της μετακόμισης του κόμματος από την Συγγρού στα παλιά γραφεία της Ρηγίλλης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι αυτός ο συμβολισμός είναι ενδεικτικός των προθέσεων του προέδρου του κόμματος.

Στην σεναριολογία της αποστροφής των πρακτικών Σαμάρα που καταργεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εντάσσονται οι συχνές συνεδριάσεις των οργάνων, η απομάκρυνση του επικοινωνιακού επιτελείου του πρώην πρωθυπουργού και η ενδεχόμενη αλλαγή του εκπροσώπου τύπου η ακόμη και συγκεκριμένων τομεαρχών.

Είναι προφανές ότι καμία κίνηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν είναι τυχαία, γεγονός που κάνει την λεγόμενη «Σαμαρική πτέρυγα» αφενός να ανησυχεί, αφετέρου να εκτιμά ότι τα στελέχη της παραγκωνίζονται.