Εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποδεχθεί και προσπαθήσει να εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα, τότε θα ανταμειφθεί, εκτιμούν σε άρθρο τους οι Financial Times

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές είναι τόσο κακές που κάνουν τους Μοντέγους και τους Καπουλέτους (οι δύο αντίπαλες οικογένειες στο Ρωμαίος και Ιουλιέτα) να φαίνονται επιστήθιοι φίλοι».

Ωστόσο, σύμφωνα με τους FT, οι δύο πλευρές θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη του περασμένους έξι μήνες και να επικεντρωθούν στο τρίτο πρόγραμμα εάν θέλουν να πετύχει. 

Το τίμημα είναι βαρύ για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζουν οι Financial Times, λέγοντας ότι είναι αναμενόμενο και κατανοητό, οι δανειστές της Ελλάδας να δείξουν μηδαμινή ευελιξία μετά από αυτό το διάστημα. 

Αλλά ο κ. Τσίπρας, «πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι θα κάνει φιλότιμες προσπάθειες να εφαρμόσεις τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες σκοπεύει να δεσμευτεί». Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, την δημοσιονομική πειθαρχία και την εκ βαθέων αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα.

Έτσι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ειδικά τους πρώτους μήνες, κάτι που αν επιτευχθεί θα φέρει απτές, πρακτικές ανταμοιβές στην Ελλάδα.

Μόλις αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος, οι Financial Times εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα μπορέσει να συμπεριλάβει την αγορά κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το πρόγραμμα θα επιτρέψει επίσης την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, ακόμα και τον Ιανουάριο του 2016.

Από την πλευρά της η Κομισιόν σχεδιάζει να βοηθήσει την Ελλάδα προγραμματίζοντας προκαταβολές από το αναπτυξιακό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020. Αλλά το κυριότερο είναι ότι αν η Ελλάδα κάνει μια «καλή αρχή» στο δρόμο με τις μεταρρυθμίσεις τότε θα είναι σε θέση να ζητήσει μια ελάφρυνση του χρέους, την οποία τόσο το ΔΝΤ όσο και άλλες φωνές στην Ευρώπη έχουν κρίνει απαραίτητη για την εθνική ανάκαμψη.

«Όλα αυτά τα βήματα θα χτίσουν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, βοηθώντας στην απομάκρυνση του Grexit. Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να παίξει το ρόλο του. Για το καλό της χώρας θα πρέπει να πιει το πικρό φαρμάκι των μεταρρυθμίσεων» καταλήγει το άρθρο.