Αιχμές κατά του πρωθυπουργού άφησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τονίζοντας πως για τον «ίδιο η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από την ίδια τη χώρα».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκρινε πως με τη σημερινή συνέντευξη που έδωσε το πρωί, «δεν έκανε στροφή στον ρεαλισμό ο κ. Τσίπρας. Το 2014 είχε πει ότι θα σκίσει τα μνημόνια, ενώ σήμερα δεν το είπε ποτέ και ότι αυτά είναι λαϊκισμός και δημαγωγία. Αυτό είναι ένα δείγμα για το κατά πόσο είναι ειλικρινής».

«Για άλλη μία φορά, η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τον κ. Τσίπρα είναι πάνω από τη χώρα» είπε αναφερόμενη στις εσωκομματικές διαδικασίες και πρόσθεσε:

Είμαστε δύσπιστοι γιατί ότι ο κ. Τσίπρας δεν παραδέχεται τις αλήθειες, θα έπρεπε να διαψεύσει κατηγορηματικά τον Γιάνη Βαρουφάκη. Πρέπει να έρθει στη Βουλή, και ή να το διαψεύσει ή να απολογηθεί για το Μνημόνιο 3 που φέρει την υπογραφή του.

Σε αυτό το σημείο, διερωτήθηκε η κ. Γεννηματά:

Ποιος επέλεξε τους υπουργούς, ποιος χάραξε τη στρατηγική;

«Το ερώτημα παραμένει», συνέχισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Είναι πρώτη επιλογή της κυβέρνησης η παραμονή στο ευρώ;» είπε και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να ξεκαθαρίσει τη στάση του ο κ. Τσίπρας και να πει στον λαό πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την παραμονή στην ευρωζώνη».

Σε αυτό το σημείο έκανε μία αναφορά στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν:

Όσο ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του απέναντι στην παραμονή στο ευρώ, δεν μπορώ να αισθανθώ ασφαλής και να στηρίξω τον πρωθυπουργό. Εξακολουθεί να μιλάει δύο γλώσσες, εξακολουθεί να πατάει σε δύο βάρκες. Μήπως ψάχνει άλλο χρόνο για να βρει τα ασφαλή λιμάνια που δεν βρήκε;

Αναφορικά με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες ψηφοφορίες στη Βουλή, η κ. Γεννηματά επεσήμανε πως «δεν στηρίζουμε τον κ. Τσίπρα, αλλά την προσπάθεια της χώρας».

«Θέσαμε κάποια ζητήματα, κάποιες προϋποθέσεις για να πετύχει η διαπραγματευτική προσπάθεια. Θα έπρεπε ο κ. Τσίπρας να σταματήσει την εκλογολογία, να εξασφαλίσει τη σταθερότητα, να συμφωνήσει έναν οδικό χάρτη με τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή προοπτική», είπε και τάχθηκε ενάντια στα σενάρια για νέες κάλπες:

Πρώτα θα πρέπει να τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση, να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος και μετά να γίνουν νέες εκλογές. Η Βουλή και ο πρωθυπουργός να εξασφαλίσουν στη χώρα τον χρόνο για να σταθεί σε σταθερό έδαφος, αλλά δεν δίνουμε λευκή επιταγή.

Ζήτησε «να υπάρξει σοβαρή διαπραγμάτευση και εξειδίκευση των μέτρων ώστε», όπως είπε «να μην οδηγούν σε ύφεση και να βοηθούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Πρέπει να μας πείσει ότι έχει μία σοβαρή κυβέρνηση για να εφαρμόσει τη συμφωνία και για να κυβερνήσει επιτέλους».

«Θέλουμε εγγυήσεις και ξεκάθαρες κουβέντες από τον πρωθυπουργό, ότι θα πάει σε συμφωνία και όχι σε ρήξη», συνέχισε σε αυτό το πλαίσιο. 

Αναφερόμενη ειδικότερα στο Plan B του Γιάνη Βαρουφάκη, σημείωσε πως «το θέμα δεν είναι το τι έκανε ο ίδιος, είναι τι έκανε ο πρωθυπουργός. Γιατί ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι ο κ. Τσίπρας έδινε την εντολή, χάρασσε τη στρατηγική και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε διάψευση από το Μέγαρο Μαξίμου για αυτό το θέμα». 

Κάλεσε εξάλλου τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε μία λύση για το θέμα της προέδρου της Βουλής:

Έχω στείλει προσωπική επιστολή στον κ. Τσίπρα για να λύσει το θέμα με την κ. Κωνσταντοπούλου. Γιατί υπάρχει θέμα λειτουργίας της βουλής. Πλέον όμως εκφράζει προσωπικές απόψεις, όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και σε ομολόγους της. Είναι ένα θέμα που πρέπει να λύσει ο κ. Τσίπρας.