Περιορισμό ή και κατάργηση αρμοδιοτήτων της Κομισιόν φέρεται να ζητεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ο κ. Σόιμπλε θέλει τον θεσμικό διαχωρισμό της αρχικής αποστολής της Κομισιόν, που ήταν να λειτουργεί ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών, από άλλες αρμοδιότητες που έχουν έκτοτε συγκεντρώσει οι Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο Σόιμπλε θέλει τη μεταφορά ορισμένων αρμοδιοτήτων της Επιτροπής σε πολιτικά ανεξάρτητους φορείς, ακολουθώντας το μοντέλο ορισμένων αμερικανικών υπηρεσιών. Ανάμεσα στα χαρτοφυλάκια που θέλει να διαχωριστούν είναι αυτά της εσωτερικής αγοράς και ανταγωνισμού.

Σύμφωνα μάλιστα με τη FAZ, ο πρόεδρος του Eurogroup και ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ προτίθεται να θέσει αυτό το ζήτημα στην κορυφής της ατζέντας της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει πως η κίνηση του κ. Σόιμπλε πηγαίνει πέρα από την ελληνική κρίση, όμως ταυτόχρονα επισημαίνει την απόσταση που υπήρξε μεταξύ του γερμανού ΥΠΟΙΚ με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ απέναντι στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν διαπραγματεύτηκε απευθείας με τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει η FAZ, δίνοντας έτσι βάση στο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για «πολιτική διαπραγμάτευση».

Αντίθετα, ο κ. Σόιμπλε έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει πως αυτός ο διαπραγματευτικός ρόλος δεν ανήκει καθόλου στις Βρυξέλλες, αλλά στο Eurogroup.