Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Σκληρή αναμέτρηση πρόκριμα των όσων θα επακολουθήσουν το επόμενο διάστημα γίνεται σήμερα στο Σινέ Κεραμεικός με αιχμή το ποιο όργανο και πότε θα επιλύσει το μείζον πολιτικό πρόβλημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν πρόκειται για μία απλή κομματική διαδικασία, αλλά για μία καθοριστική συνεδρίαση στην οποία θα καταγραφούν για μία ακόμη φορά (την πρώτη ωστόσο μετά την απόφαση για νέο μνημόνιο) οι δυνάμεις της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας της Κουμουνδούρου. Κι εν πολλοίς θα καθορίσει και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και την πιθανότητα να προχωρήσει ενωμένος κι ενιαίος, -κάτι που φαντάζει απίθανο,- ή διασπασμένος.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε χθες πρόγευση των προθέσεών του και φάνηκε ότι παρά την βούλησή του να συζητηθούν όλες οι εκκρεμότητες πολιτικά σε ένα έκτακτο συνέδριο, δεν μπορεί να υπερβεί μέσα του το γεγονός ότι η μειοψηφία δεν στηρίζει την κυβέρνηση σε μία κρίσιμη στιγμή και επιλέγει την ρήξη και την επανάσταση επικαλούμενη την ιδεολογική καθαρότητα.

Ήταν επίσης ξεκάθαρος λέγοντας ανοιχτά πως εφόσον δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν προτίθεται να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια αλλά «θα αναγκαστώ να πάω σε εκλογές».

Από προχθές και με βάση τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα υπάρχουν πάντως ενδείξεις ότι εφόσον δεν προκριθεί σήμερα η επιλογή του έκτακτου συνεδρίου τότε ο πρωθυπουργός και η πλειοψηφία θα προωθήσουν την διενέργεια δημοψήφισματος ακόμη και την Κυριακή.

Όμως η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θέλει δημοψήφισμα. Πρώτο της μέλημα είναι να είναι η Κεντρική Επιτροπή το όργανο που θα πάρει αποφάσεις για την πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου πολλοί σήμερα περιμένουν αιφνιδιασμό από την πλευρά της μειοψηφίας και κατάθεση κειμένων που θα απορρίπτουν το μνημόνιο και θα ζητούν άμεση αποχώρηση της κυβέρνησης από την διαπραγμάτευση. Χθες το βράδυ μάλιστα έγινε κλειστή σύσκεψη του στενού πυρήνα της Πλατφόρμας στην διάρκεια τις οποίες συζητήθηκαν όλοι οι πιθανοί ελιγμοί στην σημερινή δύσκολη διαδικασία. Σε περίπτωση που μπλοκαριστεί η προσπάθεια για αποφάσεις μέσω της Κεντρικής Επιτροπής- και η προεδρική πλειοψηφία θα κάνει τα πάντα γι’ αυτό- τότε η Αριστερή Πλατφόρμα θα καλλιεργήσει την πρόταση για διαρκές συνέδριο μέσα στο Σαββατοκύριακο. Εκεί θα βρει απέναντι της την πλειοψηφία και την ομάδα των 53.

Η συνεδρίαση όλα δείχνουν ότι θα είναι μαραθώνια και πολιτικά έντονη.