Στην... ανταμοιβή που θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας αν εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα διάσωσης, μια προσπάθεια που θα τον φέρει όμως απέναντι από πάλαι ποτέ στενους του συνεργάτες όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται άρθρο των Financial Times. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

Το αίμα που έχει τρέξει μεταξύ των διεθνών πιστωτών και της Ελλάδας κάνει τους Μοντέγους και Καπουλέτους να δείχνουν σαν καλοί φίλοι. Η εμπιστοσύνη στις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο δεν είναι λιγότερο σημαντική από τις τεχνικές λεπτομέρειες. Η κυβέρνηση και οι Eυρωπαίοι εταίροι πρέπει να βάλουν στην άκρη την πικρία των έξι τελευταίων μηνών. Γιατί χωρίς μια επίπονη προσπάθεια για την οικοδόμηση μιας αμοιβαίας εμπιστοσύνης το σχέδιο μεταρρυθμίσεων (το τρίτο στην Ελλάδα από τον Μάιο του 2010) δεν θα έχει πιθανότητα επιτυχίας. Το φορτίο είναι βαρύ για τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.


Η εφημερίδα τονίζει ότι οι πιστωτές θα βρίσκονται στη μέγιστη επαγρύπνηση μετά και τις νέες αποκαλύψεις για τις ενέργειες του Γιάνη Βαρουφάκη, πρώην υπουργού Oικονομικών. Την ώρα που μια ομάδα ακραίων αριστερών μελετούσε την κατάσχεση των αποθεμάτων της ΤτΕ ως ένα προανάκρουσμα για την επανεισαγωγή εθνικού νομίσματος, ο Γ. Βαρουφάκης έτρεχε μια επιχείρηση που χάκαρε μια γενική γραμματεία του υπουργείου Oικονομικών με στόχο να στήσει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών.

Το κάθε ένα από αυτά τα τεχνάσματα ξεθύμανε χωρίς να τορπιλίσει τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη ή την συνταγματικώς κατοχυρωμένη δημοκρατία. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση αυτά δίνουν την εντύπωση ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν ήλεγχε πάντοτε τους υπουργούς του. Τώρα πρέπει να πείσει τους πιστωτές ότι θα καταβάλει σοβαρή προσπάθεια να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.


Ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτει η εφημερίδα, από πολλές απόψεις έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα δεχόμενος ότι το νέο πρόγραμμα των 86 δισ. θα συνδέεται με μέτρα όπως η δημοσιονομική πειθαρχία, η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας κι οι ιδιωτικοποιήσεις.Με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από το κοινοβούλιο μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ο εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης – μέτρα που καταψήφισε η άκρα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνει το άρθρο:

Αργά ή γρήγορα ο Τσίπρας και οι πρώην σύντροφοί του στην Αριστερή Πλατφορμα θα πρέπει να πάρουν διαφορετικούς πολιτικούς δρόμους.

Με αυτή την προοπτική κατά νου, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι μια ειλικρινής προσπάθεια να εφαρμόσει τις απαιτήσεις των πιστωτών, ειδικά τους πρώτους μήνες του προγράμματος θα πρέπει να φέρει ισχυρές και πρακτικές ανταμοιβές για την Ελλάδα. Μόλις το πρόγραμμα αρχίσει να τρέχει η ΕΚΤ θα μπορεί να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το πρόγραμμα θα επιτρέψει επίσης την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ίσως έως τον Ιανουάριο του 2016 το τέλος των κεφαλαιακών ελέγχων.

Και οι Financial Times καταλήγουν:

Από την πλευρά της η Κομισιόν σχεδιάζει να βοηθήσει την Ελλάδα προγραμματίζοντας προκαταβολές από το αναπτυξιακό πακέτο της ΕΕ για το 2014-2020.Παράλληλα αν η Ελλάδα κάνει μια καλή αρχή στο δρόμο με τις μεταρρυθμίσεις θα είναι σε θέση να ζητήσει μια εκτεταμένη ελάφρυνση χρέους, την οποία τόσο το ΔΝΤ όσο και άλλοι κρίνουν απαραίτητη για την εθνική ανάκαμψη. Όλα αυτά τα βήματα θα οικοδομήσουν ξανά την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, βοηθώντας στην απομάκρυνση του Grexit. Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να παίξει το ρόλο του. Για το καλό του έθνους θα πρέπει να... «δαγκώσει τη σφαίρα» των μεταρρυθμίσεων.