current views are: 4

30 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση15:58

Έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο αποφάσισε η ΚΕ – Πέρασε η πρόταση του Τσίπρα

Έκτακτο συνέδριο για τον Σεπτέμβριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ. 

Δημοσίευση 15:58’
αρθρο-newpost

Έκτακτο συνέδριο για τον Σεπτέμβριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ. 

Έκτακτο συνέδριο για τον Σεπτέμβριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ, έπειτα από εκατέρωθεν πυρά και σκληρές δηλώσεις μεταξύ της Αριστερής Πλατφόρμας και των «Προεδρικών»

Σημειώνεται ότι την πρόταση για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο είχε καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα πρότεινε διαρκές στις αρχές Αυγούστου.

Η πρόταση υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, χωρίς να γίνει καταμέτρηση. Τη μη διεξαγωγή ψηφοφορίας πρότεινε σύμφωνα με πληροφορίες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. 

Οι εργασίες της ΚΕ άνοιξαν με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πέταξε το γάντι στους διαφωνούντες και πρότεινε εσωκομματικό δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή και έκτακτο ανοιχτό συνέδριο τον Σεπτέμβριο. 

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, λέγοντας ότι «δεν έχει νόημα το συνέδριο εάν υπογράψουμε μνημόνιο» ενώ έκανε λόγο και για «δικτατορία του ευρώ».

Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε εμμέσως στις αιχμές που άφησε ο κ. Τσίπρας «στο Κόκκινο» λέγοντας ότι «η ελπίδα δεν είναι σουρεαλισμός» και «δε γίνεται να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία».

«Δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπήρχε εναλλακτική. Υπήρχε η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξόδου της χώρας με νέο δάνειο. Η πρόταση Σόιμπλε είναι σαφής και διατυπωμένη. Θέλει να κρατήσει τη χώρα με το ένα χέρι έξω από την Ευρώπη» είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και συνέχισε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία του «με την “απόδραση” και αποστασιοποίηση της αριστεράς, από τη μάχη για την στήριξη των χιλιάδων του ελληνικού, που ζητάνε από την κυβέρνηση να τους στηρίξει για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που τους κληροδότησε η κρίση».

Σημειώνεται πως 17 μέλη της ΚΕ υπέβαλαν την παραίτησή τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης

Διαφωνίες και τoποθετήσεις με αιχμές

Αίσθηση προκάλεσε νωρίτερα η ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, ο οποίος χαρακτήρισε ως πραξικόπημα το «μυστικό plan B», αναφερόμενος στον τέως ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη, προσθέτοντας ότι «αν ίσχυαν αυτά που λέει θα ήταν η πρώτη δίκη σε ειδικό δικαστήριο».

«Αν επιστρέψουμε στην αντιπολίτευση, δεν θα έχουμε ποτέ την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και τις αντοχές μας» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, προτείνοντας την επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ.

Την απουσία δημόσιας στήριξής της από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε η Νάντια Βαλαβάνη κατά την ομιλία της.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε από την πλευρά του ότι όλοι τάσσονται υπέρ της ενότητας, η οποία «δεν επιβάλλεται».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ήσυχος υποστήριξε ότι «το σχέδιο Α απέτυχε»  και τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου απεμπλοκής από το μνημόνιο και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

«Τη συμφωνία οι διεθνείς καπιταλιστές και το ντόπιο καθεστώς επιχειρούν σήμερα να τη φορτώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να τον συντρίψουν στη συνέχεια» τόνισε από την πλευρά του ο Αντώνης Νταβανέλος, ενώ ο Αλέκος Καλύβης είπε ότι θα υπάρξει ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο συνέδριο, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε καμία κομματική νομιμοποίηση στη διαπραγμάτευση.

Δείτε πως μετέδωσε τις τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ λεπτό προς λεπτό το newpost.gr: 

Live bloging*


σχετικα αρθρα