Επιμένει σε δύο όρους -προς Αθήνα και Ευρωπαίους- το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αποφασίσει να συμμετάσχει στο νέο πακέτο διάσωσης.

«Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας πριν η Αθήνα αποδεχθεί ένα συνεκτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων και πριν οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλήξουν σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους», δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού στην Ουάσινγκτον μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει παρά μόνον όταν εκπληρωθούν οι όροι αυτοί», είπε ο αξιωματούχος και εκτίμησε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί πριν περάσουν μήνες. «Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος» ώστε να γίνει το απαραίτητο προπαρασκευαστικό έργο, δήλωσε ο αξιωματούχος, ενώ λίγο νωρίτερα, δημοσίευμα των Financial Times είχε γνωστοποιήσει την στάση του Ταμείου, ως αποτέλεσμα της συνεδρίασης του διοικητικού του συμβουλίου.

Σχετικά με τις πληροφορίες αυτές κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισήμαναν ότι, αφ' ενός το ΔΝΤ συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις, ενώ αφ' ετέρου η θέση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι σημερινή, με πλέον χαρακτηριστικές τις δεκάδες αναφορές της Κριστίν Λαγκάρντ στο συγκεκριμένο θέμα.