Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, θα έχουν αύριο στις 10 το πρωί οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM), σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι «πρόκειται για συνάντηση γνωριμίας», η οποία θα πραγματοποιηθεί στον χώρο διαμονής των θεσμών.

Τι συζητήθηκε με τα κλιμάκια, «αγκάθι» η έκτακτη εισφορά

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, οι ίδιοι παράγοντες δήλωσαν ότι τα τεχνικά κλιμάκια συνέχισαν και σήμερα τις εργασίες τους, με στόχο να καθορίσουν τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τους παράγοντες που τον καθορίζουν.

Εξειδικεύοντας τις συγκεκριμένες συζητήσεις, οι εν λόγω παράγοντες ανέφεραν ότι:

  • Υπήρξε ειδική συνάντηση στα τεχνικά κλιμάκια για τις κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων (σ.σ. οι δανειστές τάσσονται υπέρ της κατάργησής τους)
  • Μελετάται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής, με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι ήδη έχει καταργηθεί σε 103 περιπτώσεις η υποχρεωτική έκδοση άδειας λειτουργίας
  • Αρχίζει η διαβούλευση για τα εργασιακά, ούτως ώστε έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα στο χώρο της εργασίας.
  • Οι θεσμοί ζητούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι πολιτική απόφαση και αφορά στην ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας.

Σχετικά τελευταίο ζήτημα, που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή, υπενθυμίζεται ότι η κλίμακα της έκτακτης εισφοράς, προβλέπει τα ακόλουθα:

- Για συνολικό καθαρό εισόδημα ως 12.000 ευρώ η ειδική εισφορά αλληλεγγύης είναι μηδενική.
- Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ως 20.000 ευρώ η εισφορά ανέρχεται σε 0,7% επί του συνολικού ποσού.
- Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ως 30.000 ευρώ η εισφορά αλληλεγγύης ανέρχεται σε 1,4% επί του συνολικού ποσού.
- Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 30.001 ως 50.000 ευρώ η εισφορά αλληλεγγύης ανέρχεται σε 2% επί του συνολικού ποσού.
- Για καθαρό εισόδημα από 50.001 έως 100.000 ευρώ η εισφορά ανέρχεται σε 4% επί ολόκληρου του ποσού.
- Για καθαρό εισόδημα από 100.001 ως 500.000 ευρώ η εισφορά ανέρχεται σε 6%.
- Για καθαρό εισόδημα από 500.001 ευρώ και άνω η εισφορά ανέρχεται σε 8%.