Για τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία τοποθετήθηκε ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης

Ο κ. Βούτσης εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία του «με την "απόδραση" και αποστασιοποίηση της αριστεράς, από τη μάχη για την στήριξη των χιλιάδων του ελληνικού, που ζητάνε από την κυβέρνηση να τους στηρίξει για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που τους κληροδότησε η κρίση».

Σχολιάζοντας την κριτική που διατυπώθηκε για την εξάμηνη διαπραγμάτευση, αναρωτήθηκε ρητορικά, αν ο αχός που σηκώθηκε στον κόσμο, έγινε επειδή τάχα οι δανειστές είχαν απέναντί τους μια κυβέρνηση πειθήνια και ένα πρωθυπουργό έτοιμο να συμβιβαστεί.

Για όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για απουσία εναλλακτικού σχεδίου, πρότεινε «να δούμε πραγματικά το ισχυρό πεδίο αντιπαράθεσης μέσα το οποίο καλούμαστε να προχωρήσουμε».

Ο κ. Βούτσης κάλεσε όλους να αναλογιστούν τους τωρινούς συσχετισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμώντας πως η Ένωση πλέον, δεν θα είναι η ίδια σε σχέση με εκείνη που ήταν πριν η κυβέρνηση δώσει τη μάχη. 

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στη συζήτηση που ανοίγει για το κρίσιμο θέμα του χρέους, πεδίο στο οποίο - όπως τόνισε - θα κριθεί σε τελευταία ανάλυση και η απόδοση της κυβέρνησης, μαζί με τα μέτρα κοινωνικής απόδοσης.

«Κανείς από εδώ δεν είπε ότι κυκλοφορούμε στο δρόμο και μας λένε "μας προδώσατε". Κανείς. Σήμερα στον κόσμο, στη μεγάλη πλειονότητα, το αίσθημα που υπάρχει είναι να στηριχθεί η κυβέρνηση της αριστεράς με πρωθυπουργό τον Αλέξη, με αυτό το κόμμα, και τον ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό ΣΥΡΙΖΑ. Να μην αποδράσουμε, να μην αποστασιοποιηθούμε, να μην τα παρατήσουμε», ανέφερε.