Τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο αποφάσισε χθες το βράδυ η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαιτέρως τεταμένο κλίμα.

Η πρόταση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία και χωρίς να υπάρξει καταμέτρηση ψήφων, έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση στην οποία ουκ ολίγες φορές υπήρξαν αντεγκλήσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών του κόμματος, ενώ σημαδεύτηκε από την παραίτηση 17 μελών της Κεντρικής Επιτροπής – ανάμεσά τους και τρεις βουλευτές- που πρόσκεινται στην ΚΟΕ. 

Τσίπρας – Λαφαζάνης διασταύρωσαν τα ξίφη τους 

Όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πέταξε το γάντι στους διαφωνούντες μέσα στο κόμμα λέγοντας πως είναι σεβαστή η άλλη άποψη που θεωρεί ότι ο εκβιασμός είναι πλαστός, ότι πρέπει να απεμπλακεί η χώρα άμεσα από τις συνομιλίες με τους εταίρους δανειστές και ότι υπάρχει εναλλακτικό και βιώσιμο σχέδιο για τη χώρα, υπογραμμίζοντας πάντως ότι το σχέδιο αυτό πρέπει να παρουσιαστεί και να εξηγηθεί.

«Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε δεν υποστηρίζεται επειδή έπαψε να είναι αριστερή και πέφτει», είπε χαρακτηριστικά. 

Σε εξίσου υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος τόνισε πως «στη χώρα δεν υπάρχει Δημοκρατία» και συνέχισε λέγοντας ότι «αν ιδιόμορφο ολοκληρωτισμό. Αν θέλουμε να ορίσουμε το πολίτευμά μας, έχουμε "δικτατορία του ευρώ"».

Απαντώντας στον πρωθυπουργό και στην αποστροφή του λόγου του ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, τόνισε πως «είναι η μεγαλύτερη ανοησία που έχω ακούσει. Εναλλακτική λύση δεν είναι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία. Τα συνθήματα που είχαμε υιοθετήσει ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς θα έσπαγε το τοίχος των συντηρητικών δυνάμεων και της λιτότητας. Γιατί δεν εξετάζαμε ποτέ το ενδεχόμενο να μην προκύψουν αυτά τα ευχάριστα πράγματα;»

Κλίμα σύγκρουσης και εκατέρωθεν αιχμές

Επικριτική προς τον πρωθυπουργό ήταν και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία έσπευσε να απαντήσει εμμέσως στα όσα είχε πει προχτές στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο Αλέξης Τσίπρας

Όπως επεσήμανε, η ελπίδα δεν είναι σουρεαλισμός» και «δε γίνεται να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επεσήμανε πως η μόνη εναλλακτική ήταν η πρόταση του Βόλγκανγκ Σόιμπλε περί εξόδου της χώρας με νέο δάνειο, θέτοντας ταυτόχρονα το ρητορικό ερώτημα «ποιος είπε ότι θα φεύγαμε χωρίς δάνειο και όρους;».

«Μην πω τώρα για όσους με έπιαναν στον διάδρομο και μου έλεγαν "πήγαινε να τον βρεις (σ.σ τον Β. Σόϊμπλε) να συμφωνήσουμε"» πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

​Σε αυτό το σημείο, υπήρξε ένταση μεταξύ του υπουργού Επικρατείας και της Προέδρου της Βουλής με αφορμή μία αποστροφή στην ομιλία του κ. Παππά περί της αναγκαιότητας να συσταθεί σε σώμα το  νέο προεδρείο του ΕΣΡ

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία του «με την "απόδραση" και αποστασιοποίηση της αριστεράς, από τη μάχη για την στήριξη των χιλιάδων του ελληνικού, που ζητάνε από την κυβέρνηση να τους στηρίξει για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που τους κληροδότησε η κρίση».

Από την πλευρά του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης προχώρησε σε αυτοκριτική ως προς τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. 

Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Νίκου Φίλη, ο οποίος χαρακτήρισε ως πραξικόπημα το «μυστικό plan B», αναφερόμενος στον τέως ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη, προσθέτοντας ότι «αν ίσχυαν αυτά που λέει θα ήταν η πρώτη δίκη σε ειδικό δικαστήριο».