Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Με σταθερά κεντρώο στίγμα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέτει σε εγρήγορση τον κομματικό μηχανισμό του κόμματος. Ο στόχος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι διττός: αφενός να αναζωογονήσει το κόμμα, που όπως κι αν είναι δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια, αφετέρου δε να κινητοποιήσει τον μηχανισμό δια παν ενδεχόμενο, παρά το γεγονός ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή η Ν.Δ. θα επιμένει στην ανάγκη αποτροπής των εκλογών και αναζήτησης κυβερνητικής λύσης από την σημερινή Βουλή.

Ήδη όπως αποφασίστηκε χθες στο Διαγραμματειακό της ΝΔ, που συνεδρίασε υπό τον Ανδ. Παπαμιμίκο, η Ν.Δ. μπαίνει σε ρυθμούς πολιτικής και εκλογικής ετοιμότητας.

Την 1η Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κατάλογοι του κόμματος προκειμένου να εγγραφούν νέα μέλη ή να επιβεβαιώσουν την εγγραφή τους παλαιότερα στελέχη του κόμματος. Μέσω αυτής της διαδικασίας θα καταγραφούν και οι πρώτες «επιστροφές» στελεχών στο κόμμα ενώ, προφανώς, τα σχέδια Μεϊμαράκη για ευρύ μέτωπο υπέρ της ευρώπης θα αποκαλυφθούν την κατάλληλη ώρα και με όρους δημιουργίας πολιτικού και επικοινωνιακού γεγονότος.

Το δεύτερο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, ο κ. Μεϊμαράκης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, για τη Διεθνή Έκθεση, εκεί όπου συζητείται το ενδεχόμενο, μετά από χρόνια, η Ν.Δ. να επιδιώξει μία μεγάλη εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί και το αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόγραμμα του κόμματος.

Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε χθες, θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι εναπομείνασες προσυνδιασκέψεις. Εν προκειμένω η προσυνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης, στις 4 Οκτωβρίου ημέρα ίδρυσης του κόμματος, που έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα νέο «συνέδριο της Χαλκιδικής», δηλαδή ένα κομματικό γεγονός που θα επικεντρώνεται στην ιδεολογία και το στίγμα της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. Δύο εβδομάδες αργότερα, στην Αθήνα, θα διεξαχθεί και η Εθνική Συνδιάσκεψη (διαδικασίες που είχαν δρομολογηθεί από τον κ. Αντ. Σαμαρά), η οποία, ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις, δεν αποκλείεται να αναδειχθεί σε κορυφαία στάση της πολιτικής μάχης του κόμματος.

Στο παρασκήνιο, ο κ. Μεϊμαράκης συναντά πολλούς και συνομιλεί με ακόμη περισσότερα από τα στελέχη της ΝΔ, ιστορικά και μη, προκειμένου να εμπεδωθεί το κλίμα συστράτευσης στο κόμμα και αντιστροφής της απόστασης από τον, δοκιμαζόμενο, ΣΥΡΙΖΑ.

Προϋπόθεση αυτών, όμως, είναι να περάσει αλώβητη, πολιτικά και κοινωνικά, η Ν.Δ. τη βάσανο των ψηφοφοριών στη Βουλή για τα όποια νέα προαπαιτούμενα και το μνημόνιο. Ήδη, παρά τη συναινετική γραμμή Μεϊμαράκη, δεν είναι λίγα τα στελέχη που δυσφορούν, αν και είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ. είναι απολύτως βέβαιος για την εθνική αναγκαιότητα και την πολιτική ορθότητα της επιλογής του.