Μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα, ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους και στη συνέχεια χρήματα προς την Αθήνα, είναι η αλληλουχία των γεγονότων που έχει θέσει ως όρο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
 
Το Ταμείο μπορεί να έστειλε στην Αθήνα την «σκληρή» Ντέλια Βελκουλέσκου για να ηγηθεί του κλιμακίου του στις διαπραγματεύσεις, αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα συμβάλει στο πακέτο. Όπως δημοσίευσαν χθες οι Financial Times και επιβεβαίωσε λίγο αργότερα αξιωματούχος του Ταμείου χαρακτηριστικά , «το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας πριν η Αθήνα αποδεχθεί ένα συνεκτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων και πριν οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλήξουν σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους».
 
«Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει παρά μόνον όταν εκπληρωθούν οι όροι αυτοί», πρόσθεσε ο αξιωματούχος και εκτίμησε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί πριν περάσουν μήνες. 
 
Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή του προς τη γερμανική Κάτω Βουλή στις 16 Ιουλίου την οποία δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στην πρώτη δόση του σχεδιαζόμενου τρίτου πακέτου στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας.
 
Με τη συγκεκριμένη επιστολή, ο κ. Σόιμπλε ζήτησε από την Bundestag να συναινέσει στην έναρξη συνομιλιών για το τρίτο πακέτο στήριξης, σημειώνοντας ότι η περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος το φθινόπωρο του 2015 και την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας.
 
Το Ταμείο, με το ελληνικό πρόγραμμα που του αντιστοιχεί να λήγει τον ερχόμενο, Μάρτιο δεν «καίγεται» να πάρει μέρος σε άλλο ένα πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα, από τη στιγμή που αν δεν υλοποιηθεί η δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους, τότε αυτό θα είναι, σύμφωνα με το σκεπτικό του ΔΝΤ, εξαρχής καταδικασμένο σε αποτυχία.
 
Ένα πακέτο προς την Ελλάδα, με αμφίβολα αποτελέσματα, δεν πρόκειται να εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, με τις αναδυόμενες οικονομίες να αντιδρούν, αφού υπάρχουν και κακά προηγούμενα: Το ΔΝΤ ομολόγησε διά του τέως επικεφαλής οικομολόγου του, Ολιβιέ Μπλανσάρ ότι επί της ουσίας παραβίασε τους κανόνες του για να συμμετάσχει στο πρώτο μνημόνιο, λαμβάνοντας μέρος στον μηχανισμό στήριξης με την Ε.Ε., ενώ και η μη πληρωμή των δόσεων της Ελλάδας στα τέλη του Ιουνίου -παρά το αποτέλεσμα- είναι κάτι δεν θα ήθελε να ξαναδεί το ΔΝΤ.
 
Από την άλλη πλευρά, το Βερολίνο είναι αυτό που απαιτεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει -όπως και λόγω του ότι χρειάζονται λιγότερα ευρωπαϊκά χρήματα. 
 
Κάπως έτσι, το ΔΝΤ τηρεί στάση αναμονής και θέτει προαπαιτούμενα από την Αθήνα (μεταρρυθμίσεις) και από τους Ευρωπαίους (ελάφρυνση χρέους) για να έχει «εγγυήσεις» για την επιτυχή συμμετοχή του. Το καταστατικό είναι καταστατικό για τον κυνικό χρηματοοικονομικό οργανισμό...