Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Υπέρ του Αλέξη Τσίπρα κρίθηκε ο πρώτος κρίσιμος γύρος της αναμέτρησης με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη καθώς μετά τα μεσάνυχτα η Κεντρική Επιτροπή πέρασε με σχετικά μεγάλη για τις συνθήκες ψηφοφορία την πρόταση του προέδρου και του γραμματέα του κόμματος για έκτακτο συνέδριο μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η Αριστερή Πλατφόρμα κατάλαβε εγκαίρως ότι δεν είχε μαζί της την πλειοψηφία του οργάνου κι έτσι πέραν της φραστικής αντιπαράθεσης κατά την διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης κράτησε χαμηλούς τόνους κατά την διαδικασία της ψηφοφορίας, γνωρίζοντας ότι ήταν χαμένη από χέρι. Και για τον επιπρόσθετο λόγο πως επεδίωκε καταφέρει να αποφύγει ψηφοφορία για το εσωκομματικό δημοψήφισμα, δεδομένου ότι εάν εγκρινόταν αυτή η πρόταση μπορεί και να βρισκόταν ακόμη και την Κυριακή ενώπιον ενός απορριπτικού αποτελέσματος για την στρατηγική της.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία επί των δυο προτάσεων για έκτακτο συνέδριο (πλειοψηφία) και διαρκές συνέδριο το επόμενο Σαββατοκύριακο ( Πλατφόρμα) για την οποία δεν χρειάστηκε καταμέτρηση , η πλευρά Λαφαζάνη διένειμε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει: " Η σύγκληση έκτακτου συνεδρίου το φθινόπωρο μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει την χώρα δεν έχει απολύτως κανένα νόημα αφού οι σύνεδροι θα κληθούν Εκ των υστέρων να ακυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για την χώρα".

Το Μαξίμου νιώθει πολύ μεγάλη ανακούφιση μετά την χθεσινοβραδινή εξέλιξη καθώς ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και επιπλέον για να υποστηρίξει στο έκτακτο συνέδριο πως οι σύντροφοι της Αριστερής Πλατφόρμας καταψήφισαν το νέο πρόγραμμα κρυπτόμενοι πίσω από τις ψήφους βουλευτών άλλων κομμάτων αλλά και της πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης αποφεύγει το όποιο ρίσκο θα γεννούσε η εσπευσμένη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος καθώς το αποτέλεσμα όπως και ο ίδιος ο Τσίπρας είπε θα ήταν δεσμευτικό για όλες τις πλευρές.

Βαθιά μέσα του ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι και η Πλατφόρμα επιθυμεί και οργανώνεται για την διάσπαση επομένως δεν αποκλείει την πιθανότητα μετά την ψήφιση της συμφωνίας οι διαφωνούντες να αποσκιρτήσουν και να μην χρειαστεί καν ένα συνέδριο ρήξης ή μία επώδυνη διαδικασία αποκλεισμών.