Συνέντευξη Τύπου αναμένεται να παραχωρήσει στις 5 Αυγούστου ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, με την οποία θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Μπαρίς Μπουρτζιού.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Μπαρίς Μπουρτζιού αναφέρει ότι ο κ. Ακιντζί «είναι σταθερά προσηλωμένος στις αρχές της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και προσεκτικός στο να μην επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, κάτι που θα συνεχίσει να πράττει, ώστε να διατηρηθεί το θετικό κλίμα». Αναφέρεται εξάλλου, πως ο Μουσταφά Ακιντζί δηλώνει ότι η τελική απόφαση για τη συμφωνία στο Κυπριακό θα αφεθεί στις δύο κοινότητες μέσω δημοψηφίσματος.

Αντιδράσεις για την αναγνώριση των περιουσιακών δικαιωμάτων πριν την τουρκική εισβολή

Στο μεταξύ, μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί στα Κατεχόμενα η συναντίληψη των δύο ηγετών, Αναστασιάδη και Ακιντζί, να αναγνωριστεί το δικαίωμα περιουσίας σε όσους το απολάμβαναν πριν από το 1974.

Σύμφωνα με μερίδα του τουρκοκυπριακού τύπου σε περίπτωση τέτοιας ρύθμισης «το 76% των περιουσιών στα κατεχόμενα θα επιστρέψει στους Ελληνοκυπρίους. «Βουλευτές» της αντιπολίτευσης, εκτιμούν ότι θα ανοίξει ο δρόμος για «εμφύλιο πόλεμο, ενώ οι ξένοι που διαμένουν στα κατεχόμενα ανησυχούν».

Εξάλλου, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρει ότι έπειτα από την έναρξη «προπαγάνδας» των Ελληνοκυπρίων για το θέμα, προκλήθηκε πανικός στους Τουρκοκυπρίους. Υπενθυμίζει δε, πως το 80% του εδάφους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, πριν το 1974 αποτελούσε ελληνοκυπριακή περιουσία.

Ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζού, δήλωσε ότι «το σημαντικό είναι να γίνεται αποδεκτό το δικαίωμα των σημερινών χρηστών όσο και των παλαιών ιδιοκτητών». Σε ερώτηση, εάν τον πρώτο λόγο στις περιουσίες θα τον έχουν οι Ελληνοκύπριοι, ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε «όχι, θα έχουν δικαίωμα και οι παλιοί ιδιοκτήτες και οι σημερινοί χρήστες». Επέκρινε αυτούς που κατηγορούν τον Ακιντζί ότι υποχώρησε, λέγοντας ότι οι επικρίσεις τους είναι άδικες και εντελώς λανθασμένες, καθώς το δικαίωμα στην περιουσία είναι ένα παλιό ζήτημα που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο.

Σε ερώτηση, ποιοί περιλαμβάνονται στον ορισμό «σημερινοί χρήστες», ο κ. Μπουρτζού είπε ότι αυτό είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και πως δεν υπάρχει συμφωνία 100% σε αυτό το θέμα ακόμη. Οι διαπραγματευτές ωστόσο βρίσκονται σε πιο προχωρημένο σημείο από ότι στο παρελθόν, ανέφερε ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί.

Χριστοδουλίδης: Όταν φτάσουμε κοντά στη λύση το νέο Σύνταγμα

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες συγγραφής νέου Συντάγματος και σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτή την στιγμή επικεντρώνονται στα θέματα της διακυβέρνησης, του εδαφικού και του περιουσιακού.

Σχολιάζοντας σχετική αναφορά του Ειδικού Συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Άϊντε, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως, όταν οι δύο πλευρές φτάσουν κοντά στη λύση, θα πρέπει να ετοιμαστεί Σύνταγμα, το οποίο να αποτυπώνει την κατάσταση πραγμάτων επί της συμφωνίας που θα υπάρξει.

Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα πραγματοποίησης κοινής συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρίσκεται ως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - και θα έχει ως είθισται, διμερή συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπερ Άιντε, δήλωσε ότι «η μοντέρνα φιλοσοφία και σχολή σκέψης, είναι ότι υπάρχουν δικαιώματα και για τον ιδιοκτήτη και στον χρήστη περιουσίας».

Ο Ε. Άιντε, που είχε χωριστές συναντήσεις με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, ανέφερε ότι στο πλαίσιο ευρωπαϊκής λύσης θα εξεταστούν ποιες είναι οι θεραπείες που μπορεί να βρεθούν, για να μην υπάρχουν προβλήματα μέσα από τη διαδικασία στο θέμα του περουσιακού.