Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Μάχη εντός συνόρων με στόχο την επίτευξη της συμφωνίας αλλά και την άμβλυνση της δημοσκοπικής κυριαρχίας του Αλέξη Τσίπρα αλλά και εκτός συνόρων, με στόχο να καταστεί συνομιλητής με τους ευρωπαίους ηγέτες, δίνει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Παράλληλα με το μπαράζ επαφών με στελέχη τόσο από το χώρο της κεντροδεξιάς όσο και ευρύτερα ώστε να ενισχυθεί η δυναμική του κόμματος ενόψει του ενδεχομένου εκλογών, ο κ. Μεϊμαράκης επιδιώκει να οικοδομήσει και σχέσεις εμπιστοσύνης με τις Βρυξέλλες.

Μετά τις επαφές που είχε, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της ΝΔ διατηρεί σταθερό δίαυλο με τον κ. Ζ.Κ.Γιούνκερ, μέσω και του Έλληνα Μαργαρίτη Σχοινά, ενώ ενεργοποιεί και παλαιές γνωριμίες που ο ίδιος είχε οικοδομήσει, επί πολλά έτη ως Γραμματέας της Ν.Δ. και, εν συνεχεία, ως Υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Καραμανλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, πέραν των στελεχών της ομάδας Σαμαρά, όπως ο κ. Παπασταύρου που παρέμειναν στο πλευρό και του νέου Προέδρου, ο κ. Μεϊμαράκης έχει ζητήσει την κινητοποίηση όλων των στελεχών που έχουν διαύλους στο εξωτερικό, από τη Ντόρα Μπακογιάννη μέχρι τον Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Η συνέντευξη, δε, που παραχώρησε στο γερμανικό Focus ο κ. Μεϊμαράκης είναι η πρώτη μίας σειράς διεθνών παρεμβάσεων, που δεν θα έχουν ως μόνον στόχο να εκπέμψουν το μήνυμα ότι το «ευρωπαϊκό μέτωπο» ειναι ισχυρό στην Ελλάδα και η πολιτική της χώρας δεν καθορίζεται μόνον από τις βουλές του κ. Τσίπρα αλλά και να καταστήσουν, εκ νέου, τη Νέα Δημοκρατία κεντρικό συνομιλητή των εταίρων της χώρας σε Βρυξέλλες και αλλού.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στο γερμανικό περιοδικό, ο κ. Μεϊμαράκης, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης όπως γράφει το Focus, τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εμβάθυνσης, αναδεικνύοντας παράλληλα τη γεωπολιτική σημασία της χώρας. «Αντί να αποδυναμώσουμε το Ευρώ, οφείλουμε να το ενισχύσουμε, λόγου χάρη με τη συζήτηση που ήδη γίνεται για έναν Ευρωπαίο Υπουργό Οικονομικών, για τον οποίο θα πρέπει βεβαία  να συζητήσουμε ποιες αρμοδιότητες θα του δοθούν.

Η λύση επομένως δεν ονομάζεται Grexit. Η λύση έγκειται σε μία ακόμη πιο αποτελεσματική συνεργασία, μία ακόμη στενότερη προσέγγιση, μία ακόμη πιο ισχυρή Ευρώπη» σημειώνει, στέλνοντας μήνυμα προς Βρυξέλλες ότι ο συνομιλητής τους βρίσκεται στα γαλάζια γραφεία, προς το τέλος της Λεωφόρου Συγγρού.