Το ποσό των 24 δισ. ευρώ αναμένεται να ζητήσει η Ελλάδα στην πρώτη δόση του πακέτου διάσωσης από τους πιστωτές τον Αύγουστο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δημοσίευμα της «Αυγής», η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει αυτό το ποσό για να ενισχύσει τις τράπεζες και να αποπληρώσει τα δάνεια προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Αθήνα είναι σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να διασφαλίσει έως 86 δισ. ευρώ στο πακέτο βοήθειας. Αυτό θα είναι το τρίτο πακέτο διάσωσης από το 2010.

Σύμφωνα με την «Αυγή», οι ελληνικές αρχές περιμένουν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες με τους πιστωτές μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Η πρώτη δόση των 24,36 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για να διοχετευτούν 10 δισ. ευρώ σαν μια αρχικά ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, 7,16 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ενός έκτακτου δανείου-γέφυρας, 3,2 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες πληρωμές, αναφέρει η «Αυγή».

Έχει υπολογιστεί ότι οι ελληνικές τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν έως 25 δισ. ευρώ σε κεφάλαια ανακεφαλαιοποίησης, καθώς οι ανάγκες τους αυξήθηκαν από τις εκροές καταθέσεων όταν απειλήθηκε η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη εν μέσω του αδιεξόδου με τους πιστωτές, αναφέρει το Reuters.

Εάν οι συνομιλίες δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως, οι ευρωπαϊκές αρχές ενδεχομένως να πρέπει να διαθέσουν περαιτέρω προσωρινή χρηματοδότηση όπως έκαναν και με το δάνειο-γέφυρα του Ιουλίου, αν και η «Αυγή» σημειώνει ότι αυτή η πιθανότητα δεν έχει συζητηθεί με τους πιστωτές.