Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Σε τρία επίπεδα οργανώνει την κεντροδεξιά παράταξη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, λίγες μέρες μόλις, μετά την επικύρωσή του από τη γαλάζια Πολιτική Επιτροπή, στην ηγεσία της ΝΔ.

Το πρώτο αφορά την εκλογική ετοιμότητα του κόμματος, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και απρόβλεπτες, το δεύτερο το ιδεολογικό στίγμα και το τρίτο, την ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού.

Ήδη ο κ. Μεϊμαράκης έχει δώσει εντολή στο Διαγραμματειακό Συντονιστικό Όργανο που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα υπό τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, την 1η Σεπτεμβρίου να ξεκινήσουν οι εγγραφές νέων και παλαιών μελών στους κομματικούς καταλόγους. Παράλληλα το ίδιο διάστημα, σκέφτεται να ανακοινώσει τη σύσταση της Εκλογικής Επιτροπής της ΝΔ, όπου θα συμμετέχουν 13 στελέχη, που εκπροσωπούν όλες τις ιδεολογικές τάσεις της κεντροδεξιάς.

Ανάμεσά τους πιθανότατα να είναι ο Νίκος Δένδιας, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Μάκης Βορίδης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Δημήτρης Σταμάτης, αλλά και βουλευτές και ως υποψήφιοι σε αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως ο Σταύρος Καλαφάτης. Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης πάντως, σε σχέση με τις πρόωρες εκλογές είναι κατηγορηματικά αντίθετος, καθώς όπως λέει «θα επιδεινώσουν τα οικονομικά» και προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα καλεί τον κ. Τσίπρα «να βρει λύση από την παρούσα Βουλή».

Σχετικά με το ιδεολογικό στίγμα, η κατεύθυνση έχει δοθεί από τον ίδιο προς τον μεσαίο δρόμο του «κοινωνικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου». Ταυτόχρονα στις αρχές Σεπτεμβρίου σκέφτεται να ανακοινώσει και την Επιτροπή Προγράμματος της ΝΔ, όπου δεν αποκλείεται να συμμετέχει και ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος από τις εκλογές και έπειτα πραγματοποιούσε συναντήσεις στο γραφείο του με νέους ανθρώπους, ανθρώπους της αγοράς, επιχειρηματίες και επιστήμονες προκειμένου να καταγράψει τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καλές ελληνογερμανικές σχέσεις του κ. Στυλιανίδη αξιοποιήθηκαν και για να κλείσει η συνέντευξη του κ. Μεϊμαράκη με το γερμανικό περιοδικό Focus, που επελέγη όχι τυχαία για την πρώτη παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ σε ευρωπαϊκό μέσο, καθώς ήταν γνωστό για τις επιθέσεις προς τη χώρα μας και τα ανθελληνικά πρωτοσέλιδα. Η νέα ολοκληρωμένη πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα έχει τίτλο «Ελληνικό Σχέδιο για την ανάταξη της Οικονομίας και της Κοινωνίας».

Ο κ. Μεϊμαράκης τέλος, θα προχωρήσει και σε ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού με ταυτόχρονο εξορθολογισμό των εξόδων των κομματικών εξόδων σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό οι γραμματείες ενδέχεται να συμπτυχθούν ώστε να είναι πιο λειτουργικές, αλλά και να μπορούν να μεταστεγαστούν σε ενιαίο χώρο όπως θα γίνει και με την κεντρική Διοίκηση που θα επιστρέψει στο νεοκλασικό της Ρηγίλλης μέσα στο μήνα.