Θα πατούσα το κουμπί για το plan B. Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην El Pais, μιλώντας για άλλη μια φορά για το εναλλακτικό σχέδιο που υπήρχε στα σκαριά.

Σε ερώτηση γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν πάτησε το κουμπί ενεργοποίησης απάντησε: «Η δουλειά αυτή είναι του πρωθυπουργού. Η δική μου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου ήταν να αναπτύξω τα καλύτερα δυνατά εργαλεία για τη στιγμή που θα ελάμβανε αυτή την απόφαση. Υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ του σχεδίου, υπήρχαν και επιχειρήματα για να μην πατηθεί το κουμπί» ενώ όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τι θα έκανε ο ίδιος, είπε: "Ναι και το έχω πει δημοσίως αλλά ήμουν στην πλευρά της μειοψηφίας και σέβομαι την απόφαση της πλειοψηφίας".

Ο κ. Βαρουφάκης συμπληρώνει ότι «η συμφωνία είναι σχεδιασμένη να αποτύχει και θα αποτύχει. Η συμφωνία είναι μέρος του σχεδίου Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε θέλει να βάλει στην άκρη την Κομισιόν και να δημιουργήσει ένα είδος υπερ-επιτρόπου για τη φορολογία με εξουσία να επεμβαίνει στις εθνικές κυβερνήσεις ακόμα και για χώρες που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα. Θα είναι ένας τρόπος για να υποτάξει τους πάντες σε πρόγραμμα. Το σχέδιο Σόιμπλε είναι να επιβληθεί όπου υπάρχει τρόικα: στη Μαδρίτη, τη Ρώμη και κυρίως στο Παρίσι» υποστηρίζει ο τέως ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, το Παρίσι αποτελεί το μεγάλο «έπαθλο» και «τον τελικό προορισμό για την Τρόικα». «Τo Grexit θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να επιβάλει τον φόβο που χρειάζεται προκειμένου να υποχρεωθούν σε συμβιβασμό Μαδρίτη, Ρώμη και Παρίσι» τονίζει στη συνέχεια και προσθέτει πως όσα έγιναν στην Ελλάδα αποτέλεσαν «μια ενδεικτική πράξη για το τι θα συμβεί σε όποιον υποταχθεί στις επιταγές της τρόικας» επαναλαμβάνοντας τα περί πραξικοπήματος.

Όσο για το αν θα υπάρξει Grexit: "Ελπίζω όχι, αλλά περιμένω πολύ θόρυβο και στη συνέχεια αναφορές για αποτυχία επίτευξης των στόχων και την εμβάθυνση της ύφεσης που τελικά θα μεταφραστεί σε πολιτικά προβλήματα. Τότε θα δούμε αν η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει με την εφαρμογή του σχεδίου Σόιμπλε ή όχι".