current views are: 3

2 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση16:58

Διαφθορά, ΤΑΙΠΕΔ και «κόκκινα» δάνεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Πλούσια θα είναι η ατζέντα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς και αυτή την εβδομάδα.

Δημοσίευση 16:58’
αρθρο-newpost

Πλούσια θα είναι η ατζέντα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς και αυτή την εβδομάδα.

Πλούσια θα είναι η ατζέντα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς και αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τη Δευτέρα θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα θέματα της καταπολέμησης της διαφθοράς, ζητήματα που άπτονται της δικαιοσύνης, καθώς και θέματα φορολογικής διοίκησης και φορολογικής πολιτικής

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Βάσει του προγραμματισμού, την Τρίτη επί τάπητος θα τεθούν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το ΤΑΙΠΕΔ, η συζήτηση του οποίου αναβλήθηκε την Παρασκευή.

Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθούν και τα «κόκκινα δάνεια», η διαχείριση των οποίων συνδέεται άμεσα και με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Την ίδια, η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα των μνημονιακών υποχρεώσεων και την απαίτηση των δανειστών να αλλάξουν οι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ για τις επαναπροσλήψεις σε Δημόσιο και νοσοκομεία, για τις ρυθμίσεις μεγάλων χρεών, ακόμη και για τις επιδοτήσεις του Π. Λαφαζάνη στη Βιομηχανία Ζάχαρης. 

Πρόκειται για το πακέτο 16 μέτρων τα οποία παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στη συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους δανειστές και την ΝτέλιαΒελκουλέσκου του ΔΝΤ την Παρασκευή στο Χίλτον και θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός τριών μηνών προκειμένου να υποστηρίξουν τον προϋπολογισμό του 2016.

Σύμφωνα με τo Βήμα της Κυριακής, το κοινό σχέδιο κυβέρνησης και δανειστών είναι όλα τα προαπαιτούμενα και η συμφωνία, να έρθουν στη Βουλή ως τις 18 Αυγούστου και να ψηφιστούν ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του δανείου 10-12 δισ. ευρώ ως τις 20 Αυγούστου που λήγουν τα ομόλογα τα οποία κατέχει η ΕΚΤ.

Το συνολικό δάνειο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 83 δισ. ευρώ, αλλά το τελικό ύψος θα εξαρτηθεί από τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Εκτός της ανατροπής νόμων του πρώτου εξαμήνου, τα μέτρα που οι δανειστές απαιτούν να ψηφιστούν κατά προτεραιότητα είναι η κατάργηση φοροαπαλλαγών στους αγρότες, η αύξηση της φορολογίας στους εφοπλιστές, ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ακόμη και η μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ από μισθούς και συντάξεις για όλους όσοι οφείλουν στο Δημόσιο και στις τράπεζες.


σχετικα αρθρα