Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Στην απόκρουση των πιέσεων που δέχεται από τους πιστωτές για λήψη νέων προαπαιτούμενων πριν από την ψήφιση της συμφωνίας στοχεύει η κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες σκέφτεται να αντιπροτείνει στους δανειστές την ψήφιση νέων μέτρων παράλληλα με την ψήφιση του νέου προγράμματος.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να αποφύγει νέες περιπέτειες με ψηφοφορίες στη Βουλή πριν από τον Δεκαπενταύγουστο και εξετάζει μία δέσμη μέτρων που θα μπορούσε να καταθέσει προς ψήφιση όταν θα κυρωθεί και το μνημόνιο από την Βουλή, με πιθανότερη ημερομηνία την 18η Αυγούστου.

«Το πιο πιθανό είναι το υπερνομοσχέδιο να κατατεθεί στις επιτροπές την Δευτέρα στις 17 και να εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 18 Αυγούστου» λένε στο newpost αρμόδιες κυβερνητικές πηγές. Ως εκ τούτου γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το συντομότερον δυνατόν και να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες πριν από την αποχώρηση των θεσμών στο τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Σταθάκη και Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών θα γίνει αύριο Τρίτη και πάλι στο Χίλτον προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα χρονοδιαγράμματα.

Πάντως από τις μέχρι τώρα συνομιλίες φαίνεται ότι εκείνος που τηρεί σκληρή γραμμή και ζητεί άμεση ψήφιση προαπαιτούμενων είναι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο αξιώνοντας να περάσει από τη Βουλή πριν από τον Δεκαπενταύγουστο «περίπου ένα μνημόνιο» όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Αντιθέτως και προς έκπληξη όσων είχαν ακουστεί η Ντέλια Βελκουλέσκου που εκπροσωπεί το ΔΝΤ εμφανίζεται πιο μετρημένη και συγκροτημένη στις θέσεις της.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει πολύ ευχάριστο το γεγονός πως από την μέχρι τώρα πορεία της διαπραγμάτευσης δεν προκύπτει η πιθανότητα να υπάρξει ένα δάνειο γέφυρα μέσα στον Αύγουστο όπως είχε ακουστεί. Αντιθέτως, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά η κυβέρνηση ως τις 20 Αυγούστου θα μπορέσει να εισπράξει την πρώτη δόση ύψους 25 δις ευρώ εκ των οποίων περίπου τα 10 θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.