Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Να εκμεταλλευτεί την προς αριστερά απώλεια του κ. Αλέξη Τσίπρα, λόγω της μετωπικής σύγκρουσης με την Αριστερή Πλατφόρμα, χωρίς ωστόσο να αφήσει ζωτικό χώρο στον Πρωθυπουργό για μετάβαση προς το κέντρο επιδιώκει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο έμπειρος πολιτικός που ξεκίνησε ως μεταβατικός και ετοιμάζεται, πλέον, να δώσει μία κρίσιμη εκλογική μάχη ως επικεφαλής της Ν.Δ. μοιάζει να λειτουργεί με αυτό το στρατηγικό σχέδιο σχεδόν από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αναγνωρίζει τη δημοφιλία Τσίπρα αλλά επιχειρεί να την διακρίνει από την καταλληλότητά του ως Πρωθυπουργού. Ξέρει, άλλωστε, ότι οι υψηλοί τόνοι της περιόδου Σαμαρά έναντι του νυν Πρωθυπουργού δεν απέδωσαν.

Είναι ενδεικτικό ότι επιδιώκει να ακυρώσει το αριστερό πρόσημο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προκειμένου να εντείνει τις εξ αριστερών πιέσεις στον Πρωθυπουργό, αλλά την ίδια ώρα τοποθετεί, χωρίς κλυδωνισμούς, τη Ν.Δ. στο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου, στο χώρο της «κοινής λογικής».

Είναι, επίσης, αποκαλυπτικό των στόχων του το γεγονός ότι, συχνά, σημειώνει τη διάθεσή του, ως Πρόεδρος της ΝΔ, να συνομιλήσει και συνεννοηθεί με «λογικούς» της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, παρά με «ακραίους» ή «λαϊκιστές» ακόμη κι αν τοποθετούνται στο χώρο της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς.

Ο κ. Μεϊμαράκης και οι επιτελείς του, εκτιμούν ότι ο κ. Τσιπρας θα καταγράψει σημαντικές απώλειες από μία πιθανή αποσκίρτηση της Αριστερής Πλατφόρμας αλλά και της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, ειδικά από τη στιγμή που με τους χειρισμούς του ο Πρωθυπουργός πέτυχε να «νομιμοποιήσει» τη συζήτηση περί «δραχμής».

Με αυτό ως δεδομένο επιδιώκουν να είναι η Νέα Δημοκρατία και όχι ο κ. Τσίπρας που θα καλύψουν το χώρο του κέντρου, δηλαδή τις δυνάμεις που σήμερα κατέχουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Ως προς το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ, οι συζητήσεις με στελέχη του, ακόμη και εμβληματικά, είχαν αρχίσει ήδη από την περίοδο Σαμαρά, ωστόσο η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του τέως Πρωθυπουργού αλλά και το κλίμα δεν επέτρεψαν να ωριμάσουν. Πλέον, ο κ. Μεϊμαράκης, με το δικό του πιο μετριοπαθές ύφος, παίρνει τη σκυτάλη.

Για τη Συγγρού, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αντέξει μία νέα εκλογική δοκιμασία, ειδικά από τη στιγμή που η Ν.Δ. θα επιδιώξει την πλήρη πόλωση, από το κέντρο και προς τα δεξιά, οικοδομώντας ένα «μέτωπο λογικής» απέναντι στον κ. Τσίπρα και το κόμμα του. Εφόσον προκηρυχθούν εκλογές, δε, θα υπάρξουν και προσχωρήσεις στελεχών από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, χωρίς πάντως να μεταβάλλεται η σειρά εκλογής που έχουν οι εκλεγμένοι σήμερα βουλευτές της ΝΔ.

Ζήτημα αποτελεί η στάση του κ. Στ. Θεοδωράκη, από το Ποτάμι, ο οποίος ήταν μεταξύ των αρχηγών της αντιπολίτευσης που, για μακρό χρονικό διάστημα, υιοθέτησαν όχι απλώς στάση ανοχής αλλά στάση στήριξης προς τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Θεοδωράκης θέλει να είναι ο ίδιος και το κόμμα του που θα εκφράσουν τους κεντρώους και σοσιαλδημοκράτες, ωστόσο ο κ. Μεϊμαράκης οικοδομεί διαύλους με στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον του Ποταμιού χωρίς να έχουν ενεργή εμπλοκή στην κομματική ζωή.