Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Εισηγήσεις να αποφευχθούν με κάθε τρόπο οι εκλογές δέχεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από βουλευτές της β΄ Αθήνας, της επαρχίας και των μονοεδρικών περιφερειών.

Οι εισηγήσεις αυτές έφτασαν στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στο τέλος της εβδομάδας και από τις τρεις κατηγορίες βουλευτών. Μάλιστα η άποψη αυτή θα εκφραστεί, από ότι λένε οι ίδιοι, και στις προσυνεδριακές συνδιασκέψεις που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι υποστηρικτές αυτών των εισηγήσεων έχουν κοινή αφετηρία που είναι η πρακτική αδυναμία να εκλεγούν εάν οι εκλογές γίνουν στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εξαντληθεί» υποστηρίζουν οι βουλευτές που εκτιμούν ότι η ΝΔ θα απωλέσει μέρος των δυνάμεων της ακόμη και στα παραδοσιακά «κάστρα» της. «Το κλίμα δεν έχει ακόμη αντιστραφεί» υποστηρίζουν οι βουλευτές παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει υπογράφει η συμφωνία. Επιπλέον το γεγονός ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει να συνηθίζουν το καθεστώς των περιορισμένων κεφαλαίων στις Τράπεζες καταργεί ένα ακόμη επιχείρημα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα γαλάζια στελέχη.

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η προσέγγιση των πολιτών στα ζητήματα της καθημερινότητας αφού εκτός από τους επιχειρηματίες που έχουν ουσιαστικό πρόβλημα με την τραπεζική δυσλειτουργία, οι υπόλοιποι δεν αντιλαμβάνονται σε όλο του το εύρος το πρόβλημα της αγοράς.

Ακόμη, όπως αναφέρουν οι γαλάζιοι βουλευτές, στη Βουλή δεν έχει έρθει προς συζήτηση κανένα νομοσχέδιο - πλην ΦΠΑ- που να αγγίζει θέματα τοπικών κοινωνιών η συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, ώστε να αναπτύξουν μια ρητορική κατά της κυβέρνησης.
Στα συμπεράσματα αυτών των εισηγήσεων οι βουλευτές αναφέρουν ότι:

  • Οι εκλογές εκτός από κακό στη χώρα θα συρρικνώσουν το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας
  • Η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει να έχει λιγότερους βουλευτές από ότι τώρα
  • Θα αποκτήσει νεα εσωκομματικά προβλήματα που θα προκαλέσουν νέο γύρο εσωστρέφειας
  • Θα χάσει το μομεντουμ μιας μεγάλης αντεπίθεσης

Όπως προτείνουν οι γαλάζιοι, ο πρόεδρος της ΝΔ οφείλει πρώτα να δημιουργήσει συνθήκες ύπαρξης ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου με κορμό τη ΝΔ και μετά να ζητήσει εκλογές, ώστε να έχει πιθανότητες να είναι πρώτο κόμμα.