Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επαφές του κουαρτέτου των εκπροσώπων δανειστών με την κυβέρνηση, την ώρα που στη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο τέθηκαν επί τάπητος θέματα ηλικίας συνταξιοδότησης και της αγοράς εργασίας.

Αύριο θα έχουν ραντεβού εκ νέου με τους εκπροσώπους των θεσμών ο υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης στις 13:30, όπου συζητηθεί το νέο ΤΑΙΠΕΔ καθώς και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 12.00 σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθούν επί τάπητος σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, τα εργασιακά.

Την Τέταρτη θα υπάρξει νέα συνάντηση των δυο υπουργών με τους εκπροσώπους των Θεσμών καθώς ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων και θα υπάρξει μια «ανακεφαλαιοποίηση» των συζητήσεων.

Όλες οι συναντήσεις θα γίνουν στο χώρο διαμονής των θεσμών.

Τι ζήτησαν οι θεσμοί από τον Κατρούγκαλο

Κατά τη σημερινή συνάντηση «γνωριμίας» με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο (όπως την χαρακτήρισαν στελέχη του υπουργείου), οι εκπρόσωποι των Θεσμών εμφανίστηκαν με… άγριες διαθέσεις.

Για να κλείσει η συμφωνία, οι δανειστές επιμένουν σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 1η Ιουλίου του 2015, με την κυβέρνηση να ζητεί περίοδο προσαρμογής έξι μηνών, ώστε να εφαρμοστούν οι αλλαγές από τις αρχές Ιανουαρίου του νέου έτους. Ωστόσο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι δεν θα θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015. 

Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι θα υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό μέχρι τον Οκτώβριο, όπως συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, ενώ για τα εργασιακά μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, παραμένει αντικείμενο της διαπραγμάτευσης εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αποδεχθούν τη συγκεκριμένη ελληνική πρόταση. 

Σημείωναν επίσης ότι πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι κάθε βήμα διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά να ανακοινώνεται, ώστε να γίνονται κοινωνοί οι εταίροι αλλά και οι πολίτες. 

Οι εργασιακές σχέσεις και το μεγάλο ασφαλιστικό, όπως και οι περικοπές στις πρόωρες συντάξεις, μετατίθενται το Φθινόπωρο, με το υπουργείο Εργασίας να ζητεί να συμμετάσχει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εργασιακών Δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, σήμερα εκδόθηκε η εγκύκλιος από το ΙΚΑ για την αναδρομική αύξηση της εισφοράς υγείας στις συντάξεις