current views are: 3

4 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση04:16

Ο Τσίπρας (Αυγουστιάτικα) αντιμέτωπος με τρεις μεγάλες προκλήσεις

Ο Αύγουστος, αν και κατ’ εξοχήν μήνας διακοπών, προσφέρεται και για σημαντικές πολιτικές αποφάσεις- το έχει δείξει η σύγχρονη πολιτική ιστορία.

Δημοσίευση 04:16’
αρθρο-newpost

Ο Αύγουστος, αν και κατ’ εξοχήν μήνας διακοπών, προσφέρεται και για σημαντικές πολιτικές αποφάσεις- το έχει δείξει η σύγχρονη πολιτική ιστορία.

Ο Αύγουστος, αν και κατ’ εξοχήν μήνας διακοπών, προσφέρεται και για σημαντικές πολιτικές αποφάσεις– το έχει δείξει η σύγχρονη πολιτική ιστορία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από λίγες μέρες ξεκούρασης στην Ερρείκουσα, επιστρέφοντας στην Αθήνα, βρίσκεται μπροστά σε τρεις προκλήσεις:

  • Να προχωρήσει το διάλογο και να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους δανειστές ως τις 20 του μηνός.

  • Να κινήσει τη διαδικασία για το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που- όπως αποφασίστηκε- θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Και,

  • Να αποφασίσει για τις εκλογές.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών ή της τρόικας αν θέλετε, βρίσκονται στην Αθήνα για συνομιλίες με τους υπουργούς. Αυτή τη στιγμή, ουδείς μπορεί να προβλέψει αν θα καταστεί δυνατόν τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες να έλθουν σε συμφωνία. Ή αν θα χρειαστεί μια νέα συμφωνία- γέφυρα έως ότου βρεθεί κοινός τόπος.

Η πορεία προς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει εξίσου ακανθώδης. Εκ πρώτης άποψης, ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε μια μάχη στην Κεντρική Επιτροπή. Ωστόσο ο χρόνος που θα μεσολαβήσει δίνει το δικαίωμα και στην εσωκομματική αντιπολίτευση να οργανωθεί, ενδεχομένως και να κερδίσει πόντους μιας και θα έχουν αρχίσει να γίνονται διακριτά κάποια κομμάτια της συμφωνίας με τους δανειστές.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του Συνεδρίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα «τραυματιστεί» και αυτό το γνωρίζει τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί του συνεργάτες. Θα ασκηθεί κριτική, θα διατυπωθούν γκρίνιες και καταγγελίες, θα χαλάσουν καρδιές. Δεν θα είναι ένα Συνέδριο κυβερνώντος κόμματος που γίνεται για να εμπεδωθεί η ενότητα και να επαναδιατυπωθεί η πίστη στους πρωθυπουργικούς χειρισμούς. Θα είναι ένα Συνέδριο που θα φλερτάρει με τη διάσπαση και πιθανά θα την επικυρώσει.

Εξ ου και το κακό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο ο Θανάσης Καρτερός, αρθρογράφος της Αυγής. Υπό τον τίτλο «παιδιά ξαπλωθείτε, να μπούμε στους τάφους» στο οποίο, γράφοντας για τη συνεδρίαση της ΚΕ, επισημαίνει ότι «ο Τσίπρας, έτσι βαρύς, ήταν ο πιο αισιόδοξος απ’ όλους. Διότι αυτό που ακολούθησε ήταν μια ατέλειωτη, ασήκωτη, γκρίζα παρέλαση ήττας. Στρατηγική ήττα, συντριπτική ήττα, διαπραγματευτική ήττα. Η ήττα, της ήττας, ω ήττα. Κι αυτό όχι μόνο από κείνους που έχουν σηκώσει μπαϊράκι. Αλλά από ομιλητές πάσης ηλικίας, φύλου, απόψεων. Υπήρξαν εξαιρέσεις, φυσικά. Αλλά η γενική εντύπωση στον ανυποψίαστο παρατηρητή είναι ότι έπεσε σε μαύρη τρύπα. Και κάποιοι έκλεισαν και το καπάκι από πάνω.»

Ο Αλέξης Τσίπρας, αυτή τη στιγμή, εμφανίζεται ως ο πλέον δημοφιλής πολιτικός αρχηγός– παίζει σχεδόν χωρίς αντίπαλο. Και προφανώς αυτό θα καταγραφόταν και στο ενδεχόμενο προσφυγής σε κάλπες. Το κλίμα διάσπασης όμως, σε συνδυασμό με τις δύσκολες αποφάσεις που έρχονται και τον- εδώ και χρόνια μαύρο Σεπτέμβριο, μήνα που οι πολίτες καλούνται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, εκτιμάται ότι μπορεί να του χαλάσουν την εικόνα. 


σχετικα αρθρα