Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που θα οδηγήσουν σε νέα επιβάρυνση των ελλήνων φορολογούμενων και του δημοσίου χρέους βλέπουν οικονομικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μετά το χθεσινό κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με πρώτα «θύματα» τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Δεν είναι τυχαίο ότι έστω και ως απλή αναφορά στη χθεσινή ανακοίνωση του Τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστου Σταϊκούρα γινόταν λόγος για την αναφορά του κ. Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξή του στον κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών (σ.σ. μάλιστα ο κ. Τσίπρας είχε ονομαστικά αναφερθεί σε δύο από αυτές). Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ο κ. Σταϊκούρας, εκ των μετριοπαθών στελεχών της ΝΔ, κατέληγε κάνοντας λόγο για ευθύνες που υπάρχουν και θα αναζητηθούν με κάθε τρόπο.

Στη Νέα Δημοκρατία, προφανώς, δεν ανοίγουν αυτή την ώρα οιοδήποτε θέμα ποινικών ευθυνών. Αντιθέτως, επικεντρώνονται στην προσπάθεια να αναδειχθούν τα πολιτικά λάθη της κυβέρνησης και το κόστος των πράξεων και των παραλείψεών της. Ωστόσο, στην περίπτωση των τραπεζών υπάρχει άμεσο και υπολογίσιμο οικονομικό κόστος, το οποίο μάλιστα θα βαρύνει τους πολίτες. Με αυτό ως δεδομένο, κάθε ενδεχόμενο για τους τρόπους αναζήτησης των ευθυνών παραμένει ανοικτό.

Εν προκειμένω, γαλάζια στελέχη σημειώνουν ότι εφόσον η εικόνα κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών συνεχιστεί οι απώλειες για τους πολίτες θα είναι συντριπτικές.

Κι αυτό διότι, το κράτος – μέσω του ΤΧΣ – έχει διαθέσει ήδη 40 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέρος των οποίων αναμένετο να πάρει πίσω μέσω της διαδικασίας πώλησης – ιδιωτικοποίησης των τραπεζών είτε στους παλαιούς είτε στους νέους μετόχους.

Από αυτή τη διαδικασία, η οποία ήταν σε φάση δρομολόγησης μέχρι τις εκλογές, το ΤΧΣ και άρα το ελληνικό δημόσιο εκτιμούσε ότι θα μπορούσε να αντλήσει ένα ποσό, τουλάχιστον, 16 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, για αυτή τη «χασούρα» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι υπάρχει ζήτημα ποινικών ευθυνών των μελών του Ταμείου και της κυβέρνησης.

Τι συμβαίνει, όμως, τώρα. Με τις μετοχές των τραπεζών να... μηδενίζουν, εξαϋλώνεται και η αξία των τίτλων που έχει στην κατοχή του το ΤΧΣ. Άρα, καθίσταται πρακτικά αδύνατο το Ταμείο να πάρει πίσω έστω και κλάσμα των 16 δισ. ευρώ που εκτιμούσε ότι θα εισέπραττε τα επόμενα χρόνια.

Και όχι μόνον αυτό. Η κατάρρευση της αξίας των μετοχών ανοίγει νέες τρύπες στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς απομειώνονται τα ίδια κεφάλαιά τους. Ως αποτέλεσμα, το αρχικό ποσό των 20 δισ. ευρώ που, με βάση τις εκτιμήσεις θα χρειαζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν αποκλείεται να αυξηθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Πρόκειται για ποσά που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και πάλι θα φορτωθούν στις πλάτες καταθετών και φορολογουμένων.

Γίνεται, συνεπώς, κατανοητό ότι μόνον στο χώρο των τραπεζών, το κόστος της κυβερνητικής πολιτικής αποτιμάται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Και επειδή, ακριβώς, είναι άμεσα υπολογίσιμο και δεν αφορά προβολές ή εκτιμήσεις οικονομικών μεγεθών, προσφέρεται σε όσους, εν ευθέτω χρόνο, θα ήθελαν να αναζητήσουν κάτι πέραν των απλών πολιτικών ευθυνών.