Αποκαλυπτική εμφανίζεται η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών, τονίζοντας ότι είναι απολύτως αναγκαία η διεξαγωγή ενός συνεδρίου στρατηγικού επανακαθορισμού, αλλά και ότι το σχέδιο του Σόιμπλε για προσωρινό Grexit ήρθε για να μείνει. 

Στην ίδια συνέντευξη, η κ. Σβίγκου χαρακτηρίζει ατυχείς και προβληματικές τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, προσθέτοντας μάλιστα ότι η συνολική του στάση δεν βοηθά στο έργο της κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με την κ. Σβίγκου: 

Δεν καταλαβαίνω τι εξυπηρετούν δηλώσεις του κ. Πανούση, όπως αυτές ενάντια στη Νεολαία του κόμματος. Είναι ατυχείς και προβληματικές και δεν νομίζω ότι η συνολική του στάση βοηθά στο έργο της κυβέρνησης. Τα «φάλτσα» και οι προσωπικές στρατηγικές είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε σε αυτή τη συγκυρία… Με δεδομένο ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις συγκρότησαν μια αστυνομία εχθρική απέναντι στους πολίτες, η οποία δεν σεβόταν στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα, μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να συγκρουστεί με αυτήν την εξαιρετικά προβληματική κατάσταση.


 Στο ερώτημα τι θα κληθεί να αποφασίσει το έκτακτο συνέδριο, η κ. Σβίγκου απαντά ότι το χρονικό διάστημα που περιλαμβάνει τον σχηματισμό κυβέρνησης, την πεντάμηνη διαπραγμάτευση και την κατάληξή της σε συμφωνία, υπό τις ασφυκτικές συνθήκες που έγιναν όλα αυτά, σηματοδοτεί μια νέα κατάσταση που δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ.
 

Όπως τόνισε:

Είναι απολύτως αναγκαία η διεξαγωγή ενός συνεδρίου στρατηγικού επανακαθορισμού, το οποίο θα τοποθετηθεί ξεκάθαρα στη νέα συνθήκη, ώστε το κόμμα να απαντήσει συλλογικά στα ερωτήματα που προκύπτουν τόσο αναφορικά με τη διακυβέρνηση της χώρας όσο και με τη βιωσιμότητα του αριστερού σχεδίου στην Ευρώπη. Είναι πάντως αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τραυματιστεί σοβαρά την προηγούμενη περίοδο. Είναι στο χέρι μας όμως να λειτουργήσουμε συλλογικά και να σχεδιάσουμε από κοινού την επόμενη μέρα. Το συνέδριο μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά προς αυτήν την κατεύθυνση.


Ερωτηθείσα για τα περιθώρια άσκησης πολιτικής που αφήνει στην κυβέρνηση το ασφυκτικό καθεστώς του νέου σκληρού προγράμματος, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η κυβέρνηση, έχοντας ως βασικό όπλο τη λαϊκή στήριξη, με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί και πρέπει να εργαστεί για να θέσει τις βάσεις για την απεμπλοκή της χώρας από τους εκβιασμούς και τα μνημόνια».

Στο κατά πόσον ήταν επαρκής η προετοιμασία της κυβέρνησης για μια τόσο σκληρή διαπραγμάτευση σε τόσο σύντομο χρόνο, η κ. Σβίγκου δηλώνει: «Η κυβέρνηση προσήλθε στη διαπραγμάτευση με μια ισχυρή λαϊκή εντολή για τερματισμό της λιτότητας, ωστόσο, όπως διαφάνηκε από την πορεία της διαπραγμάτευσης, για τους κυρίαρχους της Ευρώπης το μείζον είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και η «τήρηση των συμφωνηθέντων». Υποτιμήσαμε τους δυσμενείς συσχετισμούς σε επίπεδο Ευρώπης, την ενισχυμένη χρηματοπιστωτική θωράκιση της ευρωζώνης απέναντι στον «ελληνικό κίνδυνο», αλλά και το γεγονός ότι το Grexit συνιστά απειλή για ένα μόνο μέρος της ευρωπαϊκής ηγεσίας, ενώ για ένα άλλο αποτελεί μέρος του σχεδίου της». Στο σημείο αυτό προσθέτει όμως ότι «θα ήταν ισοπεδωτικό και άδικο να αγνοήσουμε τα όσα κατάφερε η κυβέρνηση την προηγούμενη περίοδο. Η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, διεθνοποίησε το ελληνικό ζήτημα, έκανε συμμαχίες και συνέβαλε ουσιαστικά στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Το #This is a coup δεν αποτελεί παρά την πιο εντυπωσιακή έκφραση της κοινής αντίληψης ότι η Ελλάδα έπεσε θύμα ωμού πραξικοπήματος».
  
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει εξάλλου ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει, παρά την επώδυνη συμφωνία της συνόδου κορυφής:

Η κυβέρνηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη ότι και στο επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίσει ακραίες απαιτήσεις. Όλα δείχνουν πως το σχέδιο του Σόιμπλε για «προσωρινό time out» της Ελλάδας από την ευρωζώνη «ήρθε για να μείνει». Δεν θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί τυχαία η πρόσφατη επίθεση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Σαπέν στον Γερμανό ομόλογό του ακριβώς για αυτό το ζήτημα. Η κυβέρνηση, λοιπόν, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις ρωγμές που έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη ως προς το δόγμα της πολιτικής της λιτότητας, ρωγμές που η ίδια προκάλεσε με την πεντάμηνη διαπραγμάτευση. Να αξιοποιήσει το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης, να έρθει σε επαφή με διεθνείς πρωτοβουλίες και φορείς, κόμματα και προσωπικότητες, προβάλλοντας ένα διαφορετικό υπόδειγμα οργάνωσης της Ευρώπης.