current views are: 4

4 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση09:58

Εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από το συνέδριο βλέπει ο Τσίπρας

Σε πρώτο φόντο η συμφωνίαόμως στο πίσω μέρος των σχεδιασμών του το Μαξίμου έχει σταθερά τις εξελίξεις γύρω από τα εσωκομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση 09:58’
αρθρο-newpost

Σε πρώτο φόντο η συμφωνίαόμως στο πίσω μέρος των σχεδιασμών του το Μαξίμου έχει σταθερά τις εξελίξεις γύρω από τα εσωκομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Σε πρώτο φόντο η συμφωνία, όμως στο πίσω μέρος των σχεδιασμών του το Μαξίμου έχει σταθερά τις εξελίξεις γύρω από τα εσωκομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η λήξη της πρώτης μάχης με την Αριστερή Πλατφόρμα στην Κεντρική Επιτροπή υπέρ του Αλέξη Τσίπρα έχει δώσει ανάσα στο πρωθυπουργικό επιτελείο ωστόσο άπαντες γύρω από την ηγεςία του κόμματος γνωρίζουν ότι η «ανακωχή» είναι προσωρινή καθώς αργά ή γρήγορα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το εσωτερικό τοπίο και να ανασυνταχθούν οι δυνάμεις.

Ήδη τα κομματικά όργανα αρχίζουν την προετοιμασία για το έκτακτο συνέδριο του Σεπτεμβρίου, ενώ σήμερα συνεδριάζει για το θέμα και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος- ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις και πριν από το Συνέδριο ενδεχομένως και καθοριστικές για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινή ομολογία στην προεδρική πλειοψηφία είναι ότι το μοντέλο «ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ» έχει αποτύχει και μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και εκ των παλαιότερων στελεχών Γιάννης Δραγασάκης δηλώνει ότι πρέπει να γίνει επανίδρυση του κόμματος, κάτι που μεταφράζεται ως επιθυμία να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σε πρόσωπα και καταστάσεις, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα κόμμα πιο συμπαγές και με περισςότερες ενιαίες πολιτικές θέσεις.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή μπορεί να διαμορφώσει ένα νέο εσωκομματικό τοπίο. Η Αριστερή Πλατφόρμα είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει, αντιθέτως διαδηλώνει ότι θέλει να μπλοκάρει την ψήφιση του νέου προγράμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δείξει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε διαγραφές, αν και θα περίμενε την παράδοση των εδρών στον ΣΥΡΙΖΑ από όσα στελέχη καταψηφίζουν και δεν στηρίζουν την κυβέρνηση στην πορεία της.

Εκτιμά και αυτό έχει πει στους συνεργάτες του ότι ενδεχομένως η… Λαφαζανική πλευρά να επιδιώξει μία ηρωική έξοδο από το κόμμα αμέσως μετά την κύρωση της συμφωνίας προκειμένου να οργανωθεί καλύτερα μέσω της δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα στον δρόμο προς τις κάλπες.

Σε μία τέτοια περίπτωση το συνέδριο δεν θα αναβληθεί αντιθέτως θα γίνει για επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής του κόμματος και για να επισημοποιήσει τις επιλογές Τσίπρα στην κατεύθυνση της σύνταξης των νέων εκλογικών λιστών. Από τις οποίες όπως διαμηνύουν στελέχη του Μαξίμου θα απουσιάζουν όλοι όσοι ως το τέλος έχουν αμφισβητήσει την κυβέρνηση είτε ανήκουν στην Πλατφόρμα είτε δηλώνουν ότι ενεργούν από μόνοι τους.


σχετικα αρθρα