Στο τέλος της Γερμανίας ως κυρίαρχο κράτος και την υποβάθμιση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από... σεφ σε... σερβιτόρο σε μια πραγματικά ομοσπονδιακή Ευρώπη αναφέρεται άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel. 

'Οπως τονίζει το δημοσίευμα:

H ελληνική κρίση αποκάλυψε την διαμάχη για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ. Ένα πραγματικό ομοσπονδιακό σύστημα θα ήταν το αντίθετο από το όραμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και θα μπορούσε να λειτουργήσει οικονομικά. Αυτό θα ήταν ένα θεμελιώδες βήμα. 

Ο αρθρογράφος προσθέτει: «Υπάρχει ένας γερμανικός φεντεραλισμός, μαζί με μια γερμανική φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, ένα ομοσπονδιακό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες και περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τον δημοκρατικό έλεγχο. Ωστόσο, σε ένα πραγματικά ομοσπονδιακό σύστημα ο Σόιμπλε δεν θα είναι ο σεφ, αλλά ο σερβιτόροςΤο πιο σημαντικό συστατικό ενός πραγματικού ομοσπονδιακού συστήματος είναι μια δέσμευση για μια δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων. Σε ένα πραγματικά ομοσπονδιακό σύστημα, μπορεί να είναι η επιλεγμενη Διοίκηση που έχει υιοθετήσει μια πολιτική που είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα μιας άλλης χώρας μέλους».

Στο δημοσίευμα, επίσης, αναφέρεται ότι έχει έρθει το τέλος της Γερμανίας ως κυρίαρχο κράτος της Ευρώπης.

Από μια οικονομική σκοπιά, ένα τέτοιο ομοσπονδιακό σύστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει, χωρίς καμία αμφιβολία. Νόμισμα και κράτος θα πρέπει να επανενωθούν. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε χώρα θα είναι σε θέση να διαχειριστεί το δικό της νόμισμα, έτσι ώσστα να μπορεί να είνα ένα σχετικά ομοσπονδιακό κράτος, έφ΄όσον έχει τα εργαλεία για αυτο. 

Το άρθρο επισημαίνει: «Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ερμήνευσε τις συνέπειες μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, μέσω μια σωστής απόφασης. Μια αληθινή ομοσπονδία σημαίνει το τέλος της Γερμανίας ως ανεξάρτητο κράτος. Σύμφωνα με το γερμανικό συνταγματικό δίκαιο αυτό θα απαιτούσε μια τυπική μεταφορά του κυριαρχικού δικαιώματος του έθνους-κράτους σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Είναι η μόνη πράξη με την οποία όχι μόνο επιτρέπεται αλλά είναι απαραίτητο, καθώς η Γερμανία διαχειρίζεται τον εαυτό της όχι χώρα, αλλά ως ένα κυρίαρχο κράτος».