Στο δύσκολο μέτωπο των τραπεζών και των ιδιωτικοποιήσεων στρέφεται το ενδιαφέρον των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, που άρχισαν το μπαράζ επαφών με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. 

Το «κουαρτέτο» συναντάται αυτή την ώρα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, με επίκεντρο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μετά τις απώλειες των capital controls, και το ΤΑΙΠΕΔ που θα πρέπει να προχωρήσει ιδιωτικοποιήσεις περίπου 50 δισ. ευρώ, καθώς επίσης και τα κόκκινα δάνεια. Στο τελευταίο ζήτημα υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς -λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομίας- θα πρέπει να βρεθεί λύση για μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 100 δισ ευρώ. 

Σήμερα, αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων και το «παιχνίδι» θα παιχτεί στη συνάντηση των κλιμακίων με τους κ.κ. Σταθάκη και Τσακαλώτο, στο κεντρικό ξενοδοχείο όπου έχουν καταλύσει οι εκπρόσωποι των πιστωτών. Στη συνάντηση μετέχει και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης. Αύριο, στον ίδιο χώρο, οι δύο υπουργοί και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών θα πραγματοποιήσουν μια ανασκόπηση, με την ολοκλήρωση του α΄ κύκλου των συζητήσεων, των έως σήμερα διαπραγματεύσεων.

Ραγδαίες ανατροπές στα εργασιακά

Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση, σε τεχνικό επίπεδο, για το ζήτημα των εργασιακών. Όπως προκύπτει από πηγές του ΥΠΟΙΚ, έως το τέλος του έτους θα έρθει νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Στις χθεσινές επαφές του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους απεσταλμένους των θεσμών, τέθηκε μετ' επιτάσεως από τους δανειστές το ζήτημα της άμεσης κατάργησης των πρόωρων συντάξεων, του ανοίγματος της συζήτησης για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που θα πλήξει μεταξύ άλλων μητέρες με ανήλικα τέκνα

Αθήνα και δανειστές θα πρέπει να συμφωνήσουν στον καθορισμό του κατώτατου μισθού με βάση τις νέες συμβάσεις εργασίας, στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στους περιορισμούς στην προκήρυξη απεργιών.

Επιπλέον, μεγάλο αγκάθι παραμένει το φορολογικό. Και συγκεκριμένα: Ποιους θα επιβαρύνει η νέα φορολογική κλίμακα που θα ψηφιστεί το φθινόπωρο και θα εφαρμοστεί από την 1-1-2016, η κατάργηση ή μείωση του αφορολόγητου της έκτακτης εισφοράς από τις 12.000 ευρώ. 

Τέλος, η επικεφαλής του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου, ζητεί ψαλίδισμα (αν όχι απόσυρση) στις κατηγορίες των οφειλετών που απολαμβάνουν της ρύθμισης για τις 100 δόσεις, μείωση των αποδοχών των δημοσίεων υπαλλήλων βάσει του νέου μισθλογίου και μείωση του ακατάσχετου των μισθών και των συντάξεων. 

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στον αγροτικό κοσμο και σε βουλευτές της περιφέρειας το πόσο και πότε θα καταργηθεί η χαμηλή φορολογία των αγροτών και το αν θα καταργηθεί από φέτος η φοροαπαλλαγή στο αγροτικό πετρέλαιο.