current views are: 1

4 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση12:58

Συναντήσεις Τσίπρα με Ολάντ, Μεντφέντεφ και Σίσι στο Σουέζ

Στην Αίγυπτο θα μεταβεί την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ.

Δημοσίευση 12:58’
αρθρο-newpost

Στην Αίγυπτο θα μεταβεί την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ.

Στην Αίγυπτο θα μεταβεί την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιώργος Τσίπρας.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, ο πρωθυπουργός θα έχει σημαντικές επαφές με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό της Ρωσίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συζητήσει με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ ελ Σίσι διμερή θέματα και θέματα σχετικά με την ρευστή κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Είναι η δεύτερη συνάντηση που θα έχουν οι δύο άνδρες μέσα σε λίγους μήνες. Η πρώτη τους συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένη Απρίλιο στην Λευκωσία κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου, όπου είχε υπογραφεί και η διακήρυξη των τριών χωρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών και η υποστήριξη κάθε προσπάθειας που συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο ανδρών.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει επίσης συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τον οποίο θα συζητήσει θέματα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και κοινοτικά θέματα.

Με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει την διμερή συνεργασία, ενώ αναμένεται να διαβεβαιώσει τον κ. Μεντβέντεφ ότι η Ελλάδα στηρίζει τον «ελληνικό αγωγό», αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ αναμένεται να παραστούν δεκάδες ηγέτες από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, ενώ μεγάλη αναμένεται η συμμετοχή αντιπροσωπειών αραβικών χωρών.

Η νέα διώρυγα

Η νέα διώρυγα του Σουέζ εκτείνεται κατά μήκος της υφιστάμενης υδάτινης οδού που υπάρχει εδώ και 145 χρόνια. Εντάσσεται στο πλαίσιο ενός προγράμματος πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο έχει στόχο την επέκταση του εμπορίου μέσω της ταχύτερης θαλάσσιας οδού ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία.

Με τη νέα διώρυγα δημιουργούνται νέα δεδομένα για τη ναυσιπλοΐα, καθώς θα καταστεί σημαντικότατη θαλάσσια εμπορική δίοδος, σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου ανταγωνισμού.

Η νέα διώρυγα του Σουέζ είναι η καρδιά ενός οράματος για την κατασκευή μιας πλήρως ανεπτυγμένης βιομηχανικής περιοχής γύρω από τη διώρυγα, η οποία θα είναι γνωστή ως η Ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ. 

Η ζώνη θα αποτελέσει μια βιομηχανική περιοχή, εφαλτήριο προσφοράς υπηρεσιών σε πολυάριθμους τομείς όπως τον κατασκευαστικό κλάδο, τα logistics, την επισκευή πλοίων και πολλά άλλα. Με τη διώρυγα του Σουέζ να τοποθετείται ως καίρια συνιστώσα του παγκόσμιου εμπορίου, η Ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ θα παρέχει πρόσβαση σε 1,6 δισεκατομμύριο πελάτες σε όλο τον κόσμο. Το έργο θα προσφέρει στην Αίγυπτο επενδύσεις και ευκαιρίες εργασίας για τα επόμενα χρόνια.


σχετικα αρθρα