Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου επί τάπητος θα βρεθούν θέματα σχετικά με το έκτακτο συνέδριο του κόμματος το οποίο αποφασίστηκε στην Κεντρική Επιτροπή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με κομματικές πηγές στο τραπέζι της συνεδρίασης θα βρεθούν σχετικά με την συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Θέσεων.

Με τη σημερινή συνεδρίαση εγκαινιάζονται οι προσυνεδριακές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν μετά τις 15 Αυγούστου.

Εσωκομματικές εξελίξεις βλέπει ο Τσίπρας πριν από το συνέδριο

Ήδη τα κομματικά όργανα αρχίζουν την προετοιμασία για το έκτακτο συνέδριο του Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις και πριν από το Συνέδριο, ενδεχομένως και καθοριστικές για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινή ομολογία στην προεδρική πλειοψηφία είναι ότι το μοντέλο «ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ» έχει αποτύχει και μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και εκ των παλαιότερων στελεχών Γιάννης Δραγασάκης δηλώνει ότι πρέπει να γίνει επανίδρυση του κόμματος, κάτι που μεταφράζεται ως επιθυμία να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σε πρόσωπα και καταστάσεις, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα κόμμα πιο συμπαγές και με περισςότερες ενιαίες πολιτικές θέσεις.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή μπορεί να διαμορφώσει ένα νέο εσωκομματικό τοπίο. Η Αριστερή Πλατφόρμα είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει, αντιθέτως διαδηλώνει ότι θέλει να μπλοκάρει την ψήφιση του νέου προγράμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δείξει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε διαγραφές, αν και θα περίμενε την παράδοση των εδρών στον ΣΥΡΙΖΑ από όσα στελέχη καταψηφίζουν και δεν στηρίζουν την κυβέρνηση στην πορεία της.