ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγκροτήθηκε η επιτροπή για τον έλεγχο των Πόθεν Έσχες

Δημοσίευση 4 Αυγούστου 2015, 16:51 / Ανανεώθηκε 4 Αυγούστου 2015, 21:09
Συγκροτήθηκε η επιτροπή για τον έλεγχο των Πόθεν Έσχες
Facebook Twitter Whatsapp

Στην συγκρότηση της επιτροπής που θα ελέγχει τα πόθεν έσχες όλων των πολιτικών προσώπων προχώρησε και επίσημα σήμερα η Βουλή. 

Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Στην συγκρότηση της επιτροπής που θα ελέγχει τα πόθεν έσχες όλων των πολιτικών προσώπων προχώρησε και επίσημα σήμερα η Βουλή.

Στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, τοποθετείται και επίσημα η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και τα τακτικά της μέλη συμπληρώνουν ο Νικήτας Κακλαμάνης από τη ΝΔ και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Από εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα συμμετέχουν οι Δημητρούλα Υφαντή (Αρεοπαγίτης),  Στυλιανός Λεντιδάκης (Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου), Θεόδωρος Μητράκος (Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας) και  Γεώργιος Παντελής (Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες).

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή έχει στα χέρια της τα πόθεν έσχες της πλειοψηφίας των υπόχρεων για την οικονομική χρήση του 2012 (δηλώσεις 2013). Συγκεκριμένα από τους περίπου 700 που καταθέτουν πόθεν έσχες περίπου 70 δεν το έχουν κάνει ακόμα, ενώ από αυτούς υπάρχουν περίπου 30 που προκαλούν ερωτήματα αναφορικά με το αν μπορούν να δικαιολογήσουν τα χρήματα. Είναι δηλαδή πιθανό κάποιοι εξ αυτών να εμφανίσουν «αρνητικό» πόθεν έσχες αν και σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το παρελθόν ο «θησαυρός» έγινε «άνθρακας».

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, τα νέα πόθεν έσχες θα αρχίσουν να κατατίθενται από τις 28 Αυγούστου (μια ημέρα νωρίτερα λήγει η προθεσμία για τη κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων) και θα ολοκληρωθούν το Νοέμβρη.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τόσο η κ. Χαραλαμπίδου όσο και ο κ. Κακλαμάνης έχουν προχωρήσει σε επαφές με τα κόμματα για το νόμο που αφορά τη χρηματοδότησή τους, καθώς υπάρχει η κοινή διαπίστωση πως το νέο θεσμικό πλαίσιο δημιουργεί προβλήματα και χρίζει αλλαγών.