current views are: 4

4 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση14:20

«Αγκάθι» στη διαπραγμάτευση το υπερταμείο για ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ

Διαφορές στο ζήτημα της διοίκησης και του ελέγχου του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων εντοπίζονται ανάμεσα στην κυβέρνηση και το «κουαρτέτο», όπως δήλωσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δημοσίευση 14:20’
αρθρο-newpost

Διαφορές στο ζήτημα της διοίκησης και του ελέγχου του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων εντοπίζονται ανάμεσα στην κυβέρνηση και το «κουαρτέτο», όπως δήλωσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Διαφορές στο ζήτημα της διοίκησης και του ελέγχου του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων εντοπίζονται ανάμεσα στην κυβέρνηση και το «κουαρτέτο», όπως δήλωσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως οι διαφορές δεν είναι ουσιαστικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις πρώτες 2,5 ώρες της συνάντησης, το θέμα που συζητήθηκε ήταν το υπερ-ταμείο των 50 δισ. ευρώ, που είχε συμφωνηθεί στην Σύνοδο Κορυφής της 12η Ιουλίου και συγκεκριμένα ποιος θα έχει την εποπτεία και το management του νέου Ταμείου των αποκρατικοποιήσεων, ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική πλευρά. 

Ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος στις επαφές με τους θεσμούς, όπως μεταδίδει το Reuters, τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν καλύτερα απ΄ότι περιμένε, ωστόσο υπάρχουν μικρές διαφορές.

«Οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι ανέμενα.  Υπάρχουν μικρές αποκλίσεις, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα», σημείωσε  χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε:

Οι αποκλίσεις εντοπίζονται στο ζήτημα της διοίκησης και του ελέγχου του νέου φορέα αποκρατικοποιήσεων.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει υποβάλει τις προτάσεις της, όσον αφορά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, «τις οποίες οι θεσμοί θα τις εξετάσουν». 

 

Σημειώνεται πως στόχος για τα προσδοκώμενα έσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου σε βάθος 30ετίας είναι τα 50 δισ. ευρώ. Από τα 50 δισ. ευρώ, τα 25 δισ. ευρώ θα χρησμιοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ, το 50% (12,5 δισ) θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους, και τα άλλα 12,5 δισ. για επενδύσεις. 

Όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας εντός του χρονοδιαγράμματος, έως τις 20 ΑυγούστουΌπως είπε, στις έως τώρα συζητήσεις, δεν έχει τεθεί από καμία πλευρά το ενδεχόμενο να μην επαρκεί ο χρόνος για να ολοκληρωθούν εγκαίρωσς οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Ως εκ τούτου, προσέθεσε, δεν έχει μπει στο τραπέζι ενδεχόμενο για νέο «δάνειο-γέφυρα».

Τράπεζες και κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο

Στη συνέχεια της συνάντησης του «κουαρτέτου» με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, αναμένεται να τεθεί το τραπέζι, εκτός από το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, και αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μετά τις απώλειες των capital controls. Επίσης, θα εξεταστεί και το μείζον ζήτημα των κόκκινων δανείων, τα οποία αγγίζουν πλέον τα 100 δισ. ευρώ. 

Την Τετάρτη, στον ίδιο χώρο, οι δύο υπουργοί και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών θα πραγματοποιήσουν μια ανασκόπηση, με την ολοκλήρωση του α΄ κύκλου των συζητήσεων, των έως σήμερα διαπραγματεύσεων.

 


σχετικα αρθρα