Στο ζήτημα της Ελλάδας, στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους έξι μήνες καθώς και στο ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται ο αρθρογράφος Χούγκο Ντίξον που αναλύει τα λάθη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σε άρθρο του στη Βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Ντίξον αναφέρει πως το τελευταίο διάστημα εξυφαίνεται μία ευρωσκεπτικιστική ρητορική από την αριστερά στην Ευρώπη. Κατά τον ίδιο, αυτή οφείλεται στην ιδέα ότι η Ελλάδα «εξαναγκάστηκε να δεχθεί την λιτότητα από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης με προεξέχουσα τη Γερμανία».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρθρογράφος αναφέρει πως «οι προοδευτικοί πίστεψαν την προπαγάνδα της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή η ΕΕ είναι ένας οργανισμός που στέκεται πάνω από τη δημοκρατική βούληση των λαών και έχει βαλθεί να προωθήσει μία χρεοκοπημένη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία». 

«Εάν μία τέτοια άποψη αποκτήσει βάση, θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες» γράφει ο Ντίξον και προσθέτει: 

Θα μπορούσε να υποσκάψει την στήριξη τη Βρετανίας στην ΕΕ. (...) Θα μπορούσε να αποτελεί μεγάλη πιθανότητα στο δημοψήφισμα να προκύψει η αρνητική ψήφος. 

Από την άλλη, αναφέρει ο Ντίξον, υπάρχουν αρκετές σωστές πτυχές στην αφήγηση της αριστεράς στην Ελλάδα. «Όπως φερειπείν ο κακός σχεδιασμός του ευρώ με τάση προς τον αποπληθωρισμό. Περαιτέρω, ότι η Ελλάδα εισήλθε στην νομισματική ένωση με την οικονομία της ανέτοιμη να υπομείνει τον περιορισμό της κοινής νομισματικής πολιτικής». 

«Με το που ξέσπασε η κρίση», συνεχίζει ο Ντίξον, «έπρεπε να είχε επιτραπεί στην Αθήνα να χρεοκοπήσει και όχι να δανειστεί περαιτέρω πόρους από την ευρωζώνη. Έπρεπε επίσης να μην της επιβληθεί μία εξουθενωτική και αυτοκαταστροφική λιτότητα». 

«Ωστόσο υπάρχουν και αρκετές λανθασμένες πτυχές την αφήγηση της αριστεράς» σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει: 

Δεν αναφέρεται το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε ορισμένα βαθιά προβλήματα που χρονολογούνται πριν από τις απαιτήσεις των δανειστών για λιτότητα: Ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή, επιδημία πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ένας μεγάλος δημόσιος τομέας και ένας ιδιωτικός τομέας που συμπλέει με ειδικά συμφέροντα. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να διορθωθούν προτού η Ελλάδα επιστρέψει στην ανάπτυξη. Δεν βοηθάει να παρουσιάζονται οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ως νεοφιλελεύθερες. Τι το προοδευτικό έχει η αντίληψη οι πολίτες να μην πληρώνουν τους φόρους τους και να συνταξιοδοτούνται στα 50; 

Σύμφωνα με τον Ντίξον, η αφήγηση της αριστεράς αγνοεί επίσης πως η πολιτική των πιστωτών απέδωσε καρπούς σε άλλες τέσσερις χώρες: Την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. «Τα πράγματα απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν τέλεια, αλλά όλες αυτές οι οικονομίες αναπτύσσονται ξανά» τονίζει ο ίδιος και προσθέτει: 

Και η Ελλάδα βρέθηκε σε τροχιά ανάπτυξης, προτού η (προηγούμενη) συντηρητική κυβέρνηση σταματήσει την τήρηση του προγράμματος διάσωσης έναν χρόνο πριν. Και η εξάμηνη διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα μετέτρεψε την ήπια κάμψη σε πλήρη ύφεση. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς κατηγορεί τους δανειστές για την ύφεση αυτή, κάνοντας λόγο για απόπειρα ασφυξίας της οικονομίας ώστε να ενδώσει η κυβέρνηση» τονίζει ο αρθρογράφος που αναφέρει πως παρότι η ευρωζώνη δεν έπαιξε τον ρόλο του... καλού, ο κύριος ένοχος για την κατάσταση αυτή είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και εξηγεί τη θέση του: 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε κατά την προεκλογική εκστρατεία υποσχέσεις που δεν μπορούσε να τηρήσει, διάλεξε μία συγκρουσιακή φιγούρα, τον Γιάνη Βαρουφάκη, ως υπουργό του των Οικονομικών και δεν μπόρεσε να εκπονήσει ένα σαφές σχέδιο συμφωνίας με τους εταίρους ή ένα σχέδιο Β σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως τα περίμενε. (...) Οι προοδευτικοί της Βρετανίας δεν πρέπει να συντάσσονται με αυτή την ανικατότητα.

«Αλλά μήπως η ευρωζώνη και ειδικά η Γερμανία, δεν σεβάστηκαν τη δημοκρατική βούληση του λαού;», διερωτάται ο ίδιος και συνεχίζει: 

Στην πραγματικότητα όχι. Δεν υπάρχει καμία θεωρία δημοκρατίας υπό την οποία οι πολιτικοί μίας χώρας πρέπει να πράξουν αυτό που ζητούν οι πολίτες μίας άλλης χώρας. Οι ηγέτες της Γερμανίας εξελέγησαν για να εκπροσωπούν τον λαό τους, όχι τους Έλληνες. 

Φυσικά αυτές οι χώρες θα πρέπει να βοηθούν η μία την άλλη, ειδικά οι στενοί σύμμαχοι που έχουν την ίδια ισοτιμία. Ωστόσο, όπως γράφει ο Ντίξον, δεν είναι αλήθεια ότι η ευρωζώνη δεν έδειξε αλληλεγγύη. «Παρότι πολλά από τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση ξένων τραπεζών, μεγάλο κομμάτι κατευθύνθηκε προς τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών, και ακόμη ένα μέρος πήγε στη χρηματοδότηση της τρύπας του προϋπολογισμού. Παράλληλα οι δανειστές έδωσαν ήδη μία ελάφρυνση χρέους, συμφωνώντας να περικόψουν επιτόκια και να δώσουν χρόνο στη χώρα να αποπληρώσει τα δανεικά» συνεχίζει.