current views are: 4

4 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση15:30

Στα χέρια της τρόικας η πρόταση για τα «κόκκινα» δάνεια – Αποκλίσεις στις ιδιωτικοποιήσεις

Στα χέρια των τεχνικών κλιμακίων βρίσκεται η πρόταση της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια. Τα συμπεράσματα των σημερινών επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς αναμένεται να γίνουν γνωστά στις αυριανές επαφές, που θα κλείσουν τον πρώτο κύκλο των διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα, μικρές διαφορές εντοπίζονται στο θέμα του νέου υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Δημοσίευση 15:30’
αρθρο-newpost

Στα χέρια των τεχνικών κλιμακίων βρίσκεται η πρόταση της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια. Τα συμπεράσματα των σημερινών επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς αναμένεται να γίνουν γνωστά στις αυριανές επαφές, που θα κλείσουν τον πρώτο κύκλο των διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα, μικρές διαφορές εντοπίζονται στο θέμα του νέου υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Στα χέρια των τεχνικών κλιμακίων βρίσκεται η πρόταση της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνειαΤα συμπεράσματα των σημερινών επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς αναμένεται να γίνουν γνωστά στις αυριανές επαφές, που θα κλείσουν τον πρώτο κύκλο των διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα, μικρές διαφορές εντοπίζονται στο θέμα του νέου υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Πιο αναλυτικά, η ελληνική πλευρά κατέθεσε σήμερα την πρότασή της για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των επιχειρήσεων που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, η ελληνική πρόταση είναι συνολική, δηλαδή αφορά σε έναν νόμο για τα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας και των επιχειρήσεων με κόκκινα δάνεια.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης, η εισήγηση της Αθήνας είναι στη βάση του αρχικού σχεδίου που είχε εκπονήσει ως υπουργός Οικονομίας, ωστόσο θεωρούνται βέβαιες οι αλλαγές, καθώς όπως ανέφεραν πηγές «από τότε έχουν μεσολαβήσει τρεις μήνες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες». 

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, στόχος είναι τόσο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, όσο και η στήριξη των κοινωνικών ομάδων που εμπλέκονται. 

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση πρέπει να δώσει αγώνα δρόμου για να φέρει το συντομότερο προς ψήφιση, νέο νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, καθώς η προηγούμενη λήγει στο τέλος του έτους.

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το τέλος του β’ σκέλους των σημερινών επαφών με τους εκπροσώπους των θεσμών, δήλωσε πως «μέσα στην εβδομάδα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις».

Διαφωνία για το υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων

Στο πρώτο μέρος των σημερινών συζητήσεων, στο τραπέζι βρέθηκε το ζήτημα του νέου υπερταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος σε δημοσιογράφους, οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν καλύτερα απ΄ότι περιμένε, ωστόσο υπάρχουν μικρές διαφορές.

«Οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι ανέμενα.  Υπάρχουν μικρές αποκλίσεις, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα», σημείωσε  χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

Οι αποκλίσεις εντοπίζονται στο ζήτημα της διοίκησης και του ελέγχου του νέου φορέα αποκρατικοποιήσεων.

Όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας εντός του χρονοδιαγράμματος, έως τις 20 Αυγούστου. 

Όπως είπε, στις έως τώρα συζητήσεις, δεν έχει τεθεί από καμία πλευρά το ενδεχόμενο να μην επαρκεί ο χρόνος για να ολοκληρωθούν εγκαίρωσς οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Ως εκ τούτου, προσέθεσε, δεν έχει μπει στο τραπέζι ενδεχόμενο για νέο «δάνειο-γέφυρα».

Η «αυριανή» ατζέντα των διαπραγματεύσεων

Αύριο, Τετάρτη, θα υπάρξει μια ανασκόπηση των έως τώρα συζητήσεων– με τη συμπλήρωση του α΄ κύκλου των διαπραγματεύσεων- οι οποίες, πάντως, κατά τον υπουργό Οικονομικών, δεν έχουν εισέλθει στο μακροοικονομικό σκέλος τους (ρυθμός ανάπτυξης, πρωτογενές αποτέλεσμα) καθώς για το ζήτημα υπάρχουν διαφωνίες ακόμα και εντός των θεσμών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, θα υπάρξουν αύριο οι εξής συναντήσεις:

  • 11:30 οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών.
  • 15:30 Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
  • 17:30 Θέματα Δικαιοσύνης.

σχετικα αρθρα