Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Την ανάγκη φιλοτιμία, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα βρεθεί ξανά στον γκρεμό, ποιεί όλο το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία έναντι του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, η διάθεση συνεννόησης και, κυρίως, η ανοχή προς τον Πρωθυπουργό μοιάζουν να εξαντλούνται. Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός ουδεμία διάθεση δείχνει για συνεννόηση με την αντιπολίτευση, χωρίς τις ψήφους της οποίας δεν θα περνούσαν τα σχέδια νόμου από τη Βουλή, ενώ στενοί του συνεργάτες, όπως οι Όλγα Γεροβασίλη και Δημήτρης Βίτσας, σε συνεντεύξεις τους διατηρούν σταθερά υψηλούς τόνους έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, παράλληλα, δείχνουν το δρόμο προς τις κάλπες.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης, σε συζητήσεις με στενούς του συνεργάτες, μπορεί μεν να μην αμφιβάλλει, τουλάχιστον όχι σε μεγάλο βαθμό, για την προοπτική ολοκλήρωσης της συμφωνίας, ωστόσο διατηρεί έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο κ. Τσίπρας θα τηρήσει τη δέσμευση που έδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θα τους αιφνιδιάσει εκλογικά.

Αντιθέτως, στο γραφείο του κ. Μεϊμαράκη ενισχύεται η εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση και ψήφιση της συμφωνίας, θα επιδιώξει το εκλογικό άλμα, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την ανοχή των πολιτών, παρά τα μέτρα, και τα υψηλά επίπεδα προσωπικής του αποδοχής από τους εκλογείς.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., συνεπώς, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο εγκλωβισμού στους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού, κάτι που προφανώς θα επιδιώξει να αποφύγει. Η Νέα Δημοκρατία, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο στελεχών θα αναδείξει, εφεξής, ότι ο μόνος λόγος προσφυγής στις κάλπες είναι τα εσωτερικά αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Εάν πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στην καμπούρα τη δικιά μας ή στην καμπούρα της όποιας αντιπολίτευσης θα λύνει τα εσωτερικά του προβλήματα και θα κυβερνά με τον τρόπο με τον οποίο δεν κυβερνά σήμερα είναι βαθιά νυχτωμένοι ήταν η χαρακτηριστική χθεσινή φράση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη.

Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης – που δέχεται και τις οχλήσεις στελεχών που τάσσονται υπέρ μίας πιο σκληρής στάσης έναντι της κυβέρνησης, θα ζητήσει, προσωπικά, από τον κ. Τσίπρα να αναλάβει πολιτική δέσμευση ότι προτεραιότητά του θα είναι η σταθεροποίηση της χώρας, κάτι που απαιτεί την υλοποίηση του προγράμματος για κάποιους λίγους έστω μήνες, και εν συνεχεία η πολιτική και εκλογική διάσωση του ίδιου και του κόμματός του.

Παραμένει, προφανώς, άγνωστο εάν ο κ. Τσίπρας θα αναλάβει σχετική δέσμευση. Μόνον βέβαιο είναι ότι μέχρι τις κάλπες ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται αποφασισμένος να δείξει, πέραν πάσης αμφιβολίας, προς τους πολίτες ότι δεν είναι παρά οι πράξεις και παραλείψεις του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα προσωπικά που προκάλεσαν τη νέα βαθιά ύφεση και έφεραν τα νέα, σκληρότερα μέτρα. Και μέσα στις πράξεις ή, για την ακρίβεια, στην παράλειψη του κ. Τσίπρα να κυβερνήσει, ο κ. Μεϊμαράκης θα περιλάβει και τις εκλογές.