Την εκτίμηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, πιστεύει πολύ στην δυνατότητα συμφωνίας και μάλιστα κατά προτίμηση πριν από τις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ:

Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν κατά ικανοποιητικό τρόπο προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Ολες οι αναφορές που φθάνουν σε μένα μού επιτρέπουν να συναγάγω ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια του μήνα, κατά προτίμηση πριν από τις 20 Αυγούστου...οι διαπραγματεύσεις προχωρούν κατά ικανοποιητικό τρόπο" , σύμφωνα, τόσο με τις ελληνικές αρχές, όσο και με την Επιτροπή», είπε.

Ωστόσο, εάν αυτό το χρονικό διάστημα αποδειχθεί βραχύ, "θα πρέπει να προσφύγουμε σε μία δεύτερη προσφυγή σε έναν μηχανισμό χρηματοδότησης γέφυρας", μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Ενωση χορήγησε ένα επείγον δάνειο ύψους επτά δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα τον Ιούλιο, εξήγησε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Αναφερόμενος σε σχόλια για ενδεχόμενες διαφωνίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα διάσωσης την μερική απομείωση του ελληνικού χρέους, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε: "Πιστεύω ότι υπάρχει μία υπερβολή ως προς τη διάσταση απόψεων". Το ΔΝΤ είναι παρόν στην Αθήνα και "η συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς είναι πολύ ικανοποιητική".

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίασε και τις παλινωδίες που προηγήθηκαν της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου επιμένοντας στο γεγονός ότι πάντοτε απέκλειε το Grexit, ακόμη και αν η Επιτροπή όφειλε να προετοιμασθεί, διότι η επιλογή της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη "βρισκόταν στο τραπέζι", με επίκληση κυρίως της Γερμανίας.

Όπως ανέφερε: 

Εκανα πάντοτε τα πάντα ώστε αυτή η απλοϊκή υπόθεση να μην εφαρμοσθεί. Διότι, εάν είχαμε βγάλει την πιο αδύναμη χώρα, οι αγορές θα έβρισκαν χωρίς αμφιβολία μία δεύτερη χώρα που θα εμφανιζόταν ως ο πιο αδύναμος κρίκος. Λοιπόν, δεν συνάντησα ποτέ κανέναν που να μπορεί να μού εξηγήσει, με λεπτομέρειες, την αλληλουχία των συνεπειών στην περίπτωση ενός Grexit. 

Αντίθετα, αυτό που πρέπει να υπερισχύσει είναι η αλληλεγγύη. "Δεν μπορώ παρά να ενθαρρύνω τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να μην σταματήσουν να σκέφτονται την εμβάθυνση της οικονομικής διακυβέρνησης", διότι "το δίδαγμα που πρέπει να λάβουμε από τα ελληνικά προβλήματα δεν είναι να τα παρατήσουμε, αλλά να σηκώσουμε τα μανίκια", εξήγησε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ωστόσο ότι τον απασχολεί το θέμα της μείωσης "των διαρθρωτικών διαφορών που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα σε μέλη και μη της ευρωζώνης", αναφερόμενος κυρίως στη Βρετανία.

Σχετικά με το βρετανικό δημοψήφισμα, που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2017 για την έξοδο ή μη της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ότι "η Επιτροπή εργάζεται προς την κατεύθυνση μίας ικανοποιητικής διευθέτησης" με το Λονδίνο και δεν φάνηκε ανήσυχος: "Θα επιτύχουμε μία συμφωνία με τους Βρετανούς, διότι οι βρετανικός λαός έχει την ιδιαιτερότητα της πραγματιστικής προσέγγισης όταν πρόκειται για θέματα ουσίας".

Σχετικά με την άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή κρίση των προσφύγων και μεταναστών, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν "την υποχρέωση να αναλάβουν δράση" και εμφανίστηκε απογοητευμένος από τη αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να συμφωνήσουν για την φροντίδα των 20.000 προσφύγων εκτός της Ευρώπης και των 40.000 αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα και την Ιταλία.

"Για το θέμα αυτό δεν υπάρχει "καλή" πολιτική. Πρέπει να προσπαθήσουμε να ρίξουμε γέφυρες ανάμεσα στις ευγενικές ιδέες και την πραγματικότητα των διαφορετικών πολιτικών καταστάσεων στα κράτη μέλη".

"Υπάρχουν στιγμές στην πολιτική που δεν πρέπει να ακολουθήσει κανείς τους λαϊκιστές, διαφορετικά θα καταλήξει να γίνει και ο ίδιος λαϊκιστής", προειδοποίησε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.