Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και εξαπέλυσε για μια ακόμη φορά πυρά κατά του μνημονίου και όσων το υποστηρίζουν κλιμακώνοντας συνεχώς την αντιπαράθεση εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας στηρίζουν το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτό πορευόμαστε, αυτό στηρίζουμε. Ωστόσο η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει μία νέα, αντιμνημονιακή πολιτική. Δεν πρόκειται να ψηφίσω μνημόνιο τόσο εγώ όσο και όλοι όσοι πρόσκεινται στην Αριστερή Πλταφόρμα. Εμείς διαχωρίζουμε τη θέση μας από την μνημονιακή συναίνεση, δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης. 

Ο τέως υπουργός βρίσκεται στο δημαρχείο της πόλης για να συναντηθεί με τους εργαζόμενους του δήμου. 

Σε ερώτηση αν είναι μονόδρομος η στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε: Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Είμαστε δεσμευμένοι με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε δεσμευμένοι με τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης. Αυτές εμείς υλοποιούμε, αυτές προωθούμε, αυτές στηρίζουμε. Δεν στηρίζουμε προαπαιτούμενα για το Μνημόνιο, δεν στηρίζουμε Μνημόνια, δεν στηρίζουμε μνημονιακές ρυθμίσεις. Εμείς δεν συναινούμε στην εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών από μια κυβέρνηση, η οποία εξελέγη με ένα αντιμνημονιακό πρόγραμμα για να καταργήσει τα Μνημόνια και όχι για να φέρει νέο Μνημόνιο.

Ο πρώην υπουργός περιόδευσε σε χώρους εργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρο της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα, και όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τι θα κάνει όταν έρθει στη Βουλή η νέα συμφωνία με τους Θεσμούς είπε: Όταν έρθει νέο Μνημόνιο στη Βουλή, εγώ, τουλάχιστον, δεν πρόκειται να το ψηφίσω και φαντάζομαι όλοι οι βουλευτές που έχουν αναφορά στην Αριστερή Πλατφόρμα δεν πρόκειται να ψηφίσουν.

Στην περίπτωση, που παρά τη δική τους αντίδραση ψηφιστεί η συμφωνία, παρατήρησε: Αν ψηφιστεί δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ξέρετε, στη Βουλή, αυτές οι αποφάσεις για τα προαπαιτούμενα ελήφθησαν με τις ψήφους της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και ενός μεγάλου μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ξαναψηφίσουν το Μνημόνιο αυτές οι δυνάμεις -που νομίζω ότι θα το ψηφίσουν- διαμορφώνεται μια ευρύτερη μνημονιακή συναίνεση.

Σε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να διαχωρίσουμε τη θέση μας από αυτές τις μνημονιακές συναινέσεις. Εμείς είμαστε κατά των Μνημονίων, κατά της λιτότητας, δεν αντέχει άλλο ο ελληνικός λαός αφαίμαξη, δεν αντέχει άλλο πίεση στις συντάξεις και στους μισθούς, έχουμε φτάσει στα όριά μας. Η λιτότητα δεν οδηγεί πουθενά, η λιτότητα οδηγεί σε ύφεση, η ύφεση φέρνει νέα Μνημόνια, σε έναν απέραντο φαύλο κύκλο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν θα παραμείνει στην κυβέρνηση, απάντησε:

Εγώ δεν είμαι στην κυβέρνηση. Έγινε ανασχηματισμός και απομακρύνθηκα. Είμαστε στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως θα συνεχίσουμε να είμαστε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και θα είμαστε συνεπείς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με ό,τι έχει δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό.

Για το ενδεχόμενο εκλογών είπε ότι το πεδίο είναι "ρευστό" και είναι νωρίς για να κάνει εκτιμήσεις και αυτό που βλέπει είναι οι διαπραγματεύσεις για νέα Μνημόνια. Όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε, αν η αντιπρότασή του είναι η δραχμή, απάντησε: Η αντιπρότασή μας είναι μια Ελλάδα χωρίς Μνημόνια, χωρίς λιτότητα, μια Ελλάδα που δεν θα ξεπουλιέται.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε σύσκεψη με στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη και συζήτησαν για τις εξελίξεις, ενώ στις 8μ.μ. θα συναντηθεί, στο δημαρχείο Βασιλικών, με εκπροσώπους κατοίκων της περιοχής, που αντιτίθενται στην κατασκευή εργοστασίου βιομάζας, καθώς ως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είχε ασχοληθεί με το θέμα.

Να σημειωθεί ότι χτες δόθηκε συνέχεια στους υψηλούς τόνους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της ιστοσελίδας Iskra.gr. Σε δημοσίευμα της, η ιστοσελίδα τονίζει πως «η κυβέρνηση πανηγυρίζει την επιτάχυνση της μνημονιακής θηλιάς στη χώρα». Στο κείμενο που καταγράφονται οι σημερινές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με το «κουαρτέτο», τονίζεται πως ενώ «το Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων εκποιεί την Ελλάδα, ο λαός εξακολουθεί να πληρώνει τις τράπεζες».

Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Real.gr, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης χτες απηύθυνε ευθεία πρόσκληση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν το μνημόνιο.