Μια ενδιαφέρουσα έρευνα του NIESR, του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας στην Βρετανία δημοσιεύεται σήμερα στην βρετανική εφημερίδα Telegraph, υπογραμμίζοντας ότι για να βγει από η Ελλάδα από την ύφεση χρειάζεται επειγόντως διαγραφή χρέους. 

http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11782965/Greece-needs-100bn-debt-relief-as-perpetual-depression-looms.html

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα : 

Η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους περίπου 100 δισ. ευρώ αν θέλει η χώρα να αντέξει στα επόμενα χρόνια που θα έρθουν. 

Σε μια δυναμική ανάλυση, το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας ανέφερε ότι η επίδραση της άυξησης του ΦΠΑ και των αυστηρών εισοδηματικών στόχων θα πρέπει να φτάσει σύντομα σε επίπεδα αυτοάμυνας. 

Όπως οι τραπεζικές μετοχές είδαν το ένα τρίτο της αξίας τους να σβήνει για δεύτερη ημέρα στο ελληνικό χρηματιστήριο, η ανάλυση του ινστιτούτου έδειξε ότι η οικονομία στην Ελλάδα θα βουλιάξει στην ύφεση και φέτος και του χρόνου.

«Δεν βλέπουμε την Ελλάδα να επιστρέφει στο επίπεδο που βρίσκονταν όταν μπήκε στο ευρώ το 2001, πόσο μάλλον εκεί που ήταν πριν από την κρίση, οπότε αυτό είναι μια παρατεταμένη και σοβαρή κατάσταση από την Ελλάδα» τόνισε ερευνητής του NIESR.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαγραφή 95 δισ. από το χρέος, προκειμένου να μειώσει συσσωρευμένα χρέη. 

Το Ινστιτούτο υποστηρίζει ότι αυτό θα έκανε το ΔΝΤ να βάλει νέο στόχο για το ΑΕΠ, μέσω του οποίου θα μπορούσε μέχρι το 2020 να χαρακτηριστεί βιώσιμο το χρέος

Οι προβλέψεις του Ινστιτούτου, πάντως, δείχνουν συρρίκνωση της οικονομίας και το 2015 αλλά και το 2016, παραμένοντας σε ύφεση ακόμα και το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Επίσης, δεν πρόκειται να επιστρέψει στα προ κρίσης μεγέθη, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις από μια ήδη καταπιεσμένη οικονομία.

Το Ινστιτούτο υπολογίζει, επίσης, τις συνέπειες της αύξησης του ΦΠΑ από συγκεκριμένα απαραίτητα προϊόντα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε αυξησεις του ΦΠΑ, λόγω της σημαντικότητας του τουρισμού, οπότε αν η οικονομία γίνει ακόμα πιο αδύναμη, οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες. 

Η Ελλάδα είναι, ήδη, ταραγμένη με υψηλά επίπεδα ανεργίας και πολιτικής αστάθειας και έχει σίγουρα άλλα πέντε χρόνια ύφεσης, επισημαίνει το δημοσίευμα.