current views are: 4

5 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση09:44

Εξαγγελίες Τσίπρα για αγρότες: Φορολόγηση 13% και πρόγραμμα 6 δισ. ευρώ – Η συμφωνία έχει αγκάθια

Σύγκρουση με τα κατεστημένα και τα συμφέροντα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.  

Δημοσίευση 09:44’
αρθρο-newpost

Σύγκρουση με τα κατεστημένα και τα συμφέροντα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.  

Σύγκρουση με τα κατεστημένα και τα συμφέροντα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.  

Ο κ. Τσίπρας έδωσε και σαφείς διευκρινίσεις για το πώς θα διεκδικήσει η κυβέρνηση να φορολογηθούν οι αγρότες. Η πολιτική μας βούληση να συγκρουστούμε με κατεστημένα συμφέροντα είναι επιβεβλημένη και βέβαια και θα συμβάλλουμε στην αναγέννηση της υπαίθρου, τόνισε.

Δεν θα σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας ώστε να πετύχουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαισιο εφαρμογής των μέτρων που να κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη, να ευνοεί την παραγωγή και να μην απομακρύνει τους νέους αγρότες από την ύπαιθρο υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το πρόγραμμα αγροτικής πολιτικής έως το 2020, ύψους 6 δισ. ευρώ.

Δεν μπορείς να ξεπληρώνεις δανεικά χωρίς ανάπτυξη και δεν είναι τυχαίο ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε.

Ελπίζουμε σε οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα. Ωστόσο δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι αυτή η συμφωνία περιέχει αγκάθια και να εργαστούμε σκληρά για να βρούμε ένα αντίρροπο μέτρο στα σκληρά μέτρα» τόνισε. Να συντονίσουμε μαζί με την ηγεσία του υπουργείου να περιορίσουμε τις πιθανές αρνητικές συνέπειες σε ένα ευαίσθητο πλαίσιο όπως εκείνο των αγροτών. Να εξορθολογήσουμε τον πρωτογενή μας τομέα είναι ο στόχος μας και αυτό μπορεί να είναι ακόμα και εργαλείο για έξοδο από την κρίση

Τι αλλάζει στην φορολογία των αγροτών

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι αγρότες θα διαχωριστούν σε εκείνους που έχουν αγροτική γη και σε εκείνους που το κύριο εισόδημά τους προέρχεται από την καλλιέργεια της γης. «Πρέπει να πετύχουμε φορολόγηση των αγροτών με 13% (με 50% προκαταβολή φόρου). Θα διεκδικήσουμε προκαταβολή φόρου 50% και όχι 100% όπως θα συμβεί με τους υπόλοιπους. Θα δώσουμε στους αγρότες δυνατότητα να κρατηθούν στην ύπαιθρο, στα χωράφια τους. Θα στοχεύσουμε νέα πρότυπα συνεργατικής δράσης των αγροτών με στόχο νέες μορφές οριζόντιας παραγωγής»

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να εξαπολύσει επίθεση στα καρτέλ που εκτοξεύουν τις τιμές σε προιόντα μαζικής κατανάλωσης, ενώ τόνισε ότι οι έλεγχοι για την φοδιαφυγή στην εισαγωγή και εξαγωγή αγροτικών προιόντων θα ενταθούν και τα μονοπώλια στον αγροτικό χώρο θα σπάσουν μέσα και από την διοικητική μεταρρύθμιση του ίδιου του αρμόδιου υπουργείου.

Αναλυτικά τα σημεία των παρεμβάσεων

  • Αμβλύνονται οι οξείες γωνίες με τη διάκριση σε αγρότες σε κύριο εισόδημα και σε αυτούς που έχουν αγροτικό εισόδημα.
  • Για αυτούς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες διεκδικείται 13% φορολόγηση και όχι 26% και για τους νέους αγρότες να ισχύσει η μείωση του φορολογικού συντελεστή και αυτή είναι μια δίκαια διεκδίκηση στους ανθρώπους που έχουν δει το εισοδημά τους να μειώνεται δραστικά. 
  • Δυνατότητα να κρατήσουν τα χωράφια τους.
  • Θέσπιση νέων συλλογικών φορεων, τα λεγόμενα key cert.
  • Στόχος μια παραγωγή που θα εστιάζει στην ποιότητα και όχι στην μείωση του κόστους.
  • Άμεση απόδοση των ενισχύσεων, με την συμβολή των δημόσιων λειτουργών.
  • Για την κτηνοτροφία, άμεσα να ψηφιστει ο νόμος για τις βοσκήσιμες γαίες.
  • Χτύπημα στα καρτέλ και στους μεσάζοντες. 
  • Eντατικοποίηση ελέγχων για φοροδιαφυγή- φοροαποφυγή- ελληνοποιήσεις, παράνομα κυκλώματα, με τη δημιουργία μεικτών κλιμακίων
  • Eνίσχυση της αλιείας μέσω του ΕΠΑΛ.

Σκουρλέτης: Θα προσπαθήσουμε να μην αδικήσουμε τον αγροτικό κόσμο

Θα προσπαθήσουμε να μην αδικήσουμε τον αγροτικό κόσμο. Πρέπει να υπάρξει ένα σωστό σχέδιο τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης σε δηλώσεις του. 

Δύσκολη η συμφωνία, που έχουμε πει πολλές φορές πώς οδηγηθήκαμε σε αυτήν, θα προσπαθήσουμε στην εφαρμογή της να διευρύνουμε όλες τις δυνατότητες που έχει η κυρίαρχη ελληνική κυβέρνηση ώστε να υλοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερες δεσμεύσεις, απόψεις, σκέψεις από το δικό μας σχέδιο για τον αγροτικό κόσμο. Η ανάγκη για μια σε βάθος παραγωγική ανασυγκρόηση δεν μπορεί να είναι μόνο σύνθημα, πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.

Οι αντιδράσεις

Ήδη οι αντιδράσεις για το φορολογικό των αγροτών πάντως βρίσκεται στο επίκεντρο όπως και η στρατηγική ανάπτυξης παραγωγικής ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας, αλλά και τα αναγκαία μέτρα στήριξης του κλάδου. 

Να σημειωθεί ότι, στο υπουργείο ο πρωθυπουργός έχει συνάντηση εργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, τον Υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη, καθώς και με στελέχη του Υπουργείου. Στη συνάντηση είναι παρών και ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. 

Την ίδια ώρα, οι αγρότεςζεσταίνουν τα τρακτέρ τους και από την επόμενη εβδομάδα σχεδιάζουν κινητοποίησεις.


σχετικα αρθρα