Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Η κοινοβουλευτική στάση που θα κρατήσει η ΝΔ κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, βρίσκεται στο επίκεντρο των καθημερινών συσκέψεων υπό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά και των συζητήσεων που έχουν μεταξύ τους τα γαλάζια στελέχη.

Η φράση «δεν πάει άλλο» ακούγεται όλο και περισσότερο μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, όχι μόνο γιατί επέστρεψαν στις περιφέρειές τους έχοντας ψηφίσει τα δύο πρώτα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα, όταν 39 συνάδελφοί τους του ΣΥΡΙΖΑ είπαν «όχι», αλλά κυρίως γιατί ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύεται πως όποια στήριξη και να έχει, δεν μπορεί να κυβερνήσει και η χώρα βυθίζεται καθημερινά στην ύφεση.

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε, η απάντηση που έδωσε ο κ. Μεϊμαράκης στο γερμανικό περιοδικό Focus, όταν ρωτήθηκε αν η ΝΔ θα ψηφίσει σε κάθε περίπτωση για το τρίτο δανειακό πρόγραμμα με την κυβέρνηση. «Όχι απαραίτητα», απάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς όπως εξήγησε, αν και πιστεύει στη δύναμη της πολιτικής συνεννόησης, το κόμμα του δεν επιδιώκει μια οποιαδήποτε συμφωνία με τους πιστωτές, αλλά μια συμφωνία που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και θα την οδηγήσει στο δρόμο της ανάπτυξης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η άποψη που εξέφρασε χθες στο MEGA η Ντόρα Μπακογιάννη για τον τρόπο άσκησης εξουσίας από την κυβέρνηση. «Η σουρεάλ κατάσταση πρέπει να λήξει και θα λήξει στο τέλος Αυγούστου. Μέχρι εδώ ήταν», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι «εάν πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στην καμπούρα τη δικιά μας ή στην καμπούρα της όποιας αντιπολίτευσης θα λύνει τα εσωτερικά του προβλήματα και θα κυβερνά με τον τρόπο με τον οποίο δεν κυβερνά σήμερα είναι βαθιά νυχτωμένοι».

Και ο Άδωνις Γεωργιάδης πάντως, όταν ρωτήθηκε πρόσφατα για τη στάση της ΝΔ στη Βουλή, απάντησε διαχωρίζοντας τη στήριξη για την παραμονή της χώρας στο ευρώ από τα κυβερνητικά μέτρα, με τη φράση «αν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή έστω και ένα νομοσχέδιο με το οποίο δεν συμφωνεί η αξιωματική αντιπολίτευση, τότε η ΝΔ δεν θα ψηφίσει ξανά κανένα μνημονιακό νόμο».