Στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τη σύγκρουσή της με τον Υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, σχετικά με τη σύνθεση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 

«Με κατάπληξη διαβάζω σε όλα τα ΜΜΕ ότι κάποιοι θέτουν ηθικό ζήτημα σε σχέση με το ότι αντιπρόεδρος στο ΕΣΡ είναι η μητέρα μου. Αντικείμενο της χθεσινής διάσκεψης ήταν να ενημερώσω τα μέλη της για κάτι που είναι γνωστό στην κυβέρνηση ότι από τον Απρίλιο του 2015 ενημέρωσα το προεδρείο της ΚΟ ότι στο θέμα του ΕΣΡ για λόγους δεοντολογίας, επειδή έχω τη συγγενική σχέση με το εν λόγω πρόσωπο, δήλωσα αμέσως μόλις ετέθη ζήτημα ότι προσωπικά ενώ έχω την αρμοδιότητα, δεν θα εμπλακώ καθόλου στη διαδικασία πλήρωσης των υπόλοιπων μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης» ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής.

Για την υπηρεσιακή πρόεδρο του ΕΣΡ τόνισε:

Θέλω να πω ότι είναι γνωστό στην κοινωνία ποια είναι η Λίνα Αλεξίου, είναι ένας άνθρωπος που έχει συμβάλει στην αχειραγώγητη δημοσιογραφία για δεκαετίες, που έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης όπως το ΚΕΘΕΑ, που έχει συμπράξει σε ιστορικές πρωτοβουλίες για το σωφρονιστικό σύστημα.

Ήθελα να ξεκαθαριστεί θεσμικά στη Διάσκεψη των προέδρων – την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν ορισμένες αήθεις αναφορές- ότι δεν θα έχω καμία εμπλοκή σε αυτή τη διαδικασία, το θεωρώ υποχρέωσή μου.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στην συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και είπε πως είχε ανατεθεί στον Νίκο Φίλη σε συνεννόηση με τα άλλα κόμματα να συνεννοηθεί για την πλήρωση των υπόλοιπων μελών του ΕΣΡ.

Για την πρόταση της κυβέρνησης να αντικατασταθούν και τα επτά μέλη του ΕΣΡ είπε:

Εάν υιοθετηθεί η εκτίμηση του κ. Νίκου Παππά ότι έχει λήξει η θητεία όλων των μελών του ΕΣΡ, από το 2012 όλες οι ανεξάρτητες αρχές λειτουργούν παράνομα. Και μία τέτοια ερμηνεία δεν σημαίνει ότι απλώς αντικαθίστανται όλα τα μέλη, είναι ότι ακυρώνονται όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από αυτές τις αρχές, διαρκούσης αυτής της περιόδου. Είναι μία βόμβα για το δημόσιο ταμείο και το δημόσιο συμφέρον μία τέτοια προσέγγιση και ένα γεγονός που θα χαροποιήσει όσους αντιμετωπίζουν πρόστιμα επιβεβλημένα από τις ανεξάρτητες αρχές.

Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε χθες (σ.σ. στη διάσκεψη των Προέδρων) ότι αυτή είναι η δική του ερμηνεία και ότι δεν έχει νομική εισήγηση προς αυτή την κατεύθυνση. (...) Δεν θεωρώ ότι αυτό θα μπορούσε να μείνει χωρίς διασάφηση, ο κ. Υπουργός μας είπε πως δεν έχει νομική εισήγηση αυτό, και εγώ επισήμανα πως αυτή η ερμηνεία δεν έχει ποτέ υποστηριχτεί από δημόσιο φορέα, αλλά από διάφορα ΜΜΕ και έχει απορριφθεί από τη δικαιοσύνη και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Επίσης είπα ότι οι αρχές αυτές εκπροσωπούνται στις διαδικασίες από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Είπα επίσης ότι ποτέ η κυβέρνηση δεν είχε ποτέ υποστηρίξει μία τέτοια θέση. 

Και κατέληξε τονίζοντας ότι «αυτό που λέω κάθε φορά είναι ποιο είναι το διακύβευμα. Και αυτό που επισημαίνω είναι ότι ενδεχομένως να εκμεταλλευτούν ορισμένα συμφέροντα το γεγονός αυτό σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, αλλά δεν ταυτίζω συγκεκριμένα πρόσωπα με συμφέροντα. Με ενδιαφέρει (ο κ. Παππάς) να ξέρει ότι συγκεκριμένες ερμηνείες αντί να χτυπήσουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή τελικά να την εξυπηρετήσουν».

ΠΑΝ.ΒΕΛ.