current views are: 2

6 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση04:26

O χρόνος λειτουργεί υπέρ της ΝΔ, αλλά προλαβαίνει;

Βέβαιος για τη δυνατότητα της Νέας Δημοκρατίας να ανατρέψει το δημοσκοπικό προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Δημοσίευση 04:26’
αρθρο-newpost

Βέβαιος για τη δυνατότητα της Νέας Δημοκρατίας να ανατρέψει το δημοσκοπικό προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Βέβαιος για τη δυνατότητα της Νέας Δημοκρατίας να ανατρέψει το δημοσκοπικό προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Η βέβαιη διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ «προεδρικών» και «Αριστερής Πλατφόρμας», η κατάρρευση των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει ως αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας αλλά και τα επερχόμενα βαριά δημοσιονομικά μέτρα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ανατροπής της σημερινής εικόνας δημοσκοπικού προβαδίσματος του Πρωθυπουργού.

Το πρόβλημα, ωστόσο, για τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι χρειάζεται χρόνος. Όπως σημειώνουν στελέχη κοντά στον Πρόεδρο της Ν.Δ, ο Γ. Παπανδρέου παρά το γεγονός ότι επέβαλλε το πρώτο μνημόνιο επικράτησε άνετα, μήνες μετά, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες μάλιστα έδωσε σαφές πολιτικό περιεχόμενο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει, λένε, και τώρα, καθώς ο κ. Τσίπρας διατηρεί, παρά την αποδοχή του μνημονίου και την πλήρη διάψευση όσων έλεγε, το πολιτικό του κεφάλαιο και μοιάζει να «κερδίζει» οποιονδήποτε εκλογικό αντίπαλο.

Για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τα πάντα, προφανώς, είναι ζήτημα χρόνου.

Εάν ο κ. Τσίπρας, είτε λόγω της πίεσης των πιστωτών της χώρας που δεν θέλουν άμεσα εκλογές προκειμένου να αρχίσει να υλοποιείται το πρόγραμμα είτε λόγω της αναμονής προκειμένου να διασφαλίσει και τη ρύθμιση του χρέους, αναγκαστεί να παραμείνει στη διακυβέρνηση και να ψηφίσει και τον Προϋπολογισμό του 2016 τότε, όπως λένε στη Ν.Δ., όλα παίζονται.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν ο κ. Τσίπρας μετά τη συμφωνία προχωρήσει σε κατάθεση της εντολής που έλαβε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, συνεπώς, σε εκλογές εντός Οκτωβρίου τότε η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, ο κ. Μεϊμαράκης θα δώσει μέχρι τέλους τον αγώνα:

  • αναδεικνύοντας ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν ήταν αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης Τσίπρα – Καμμένου
  • επιχειρηματολογώντας, με στοιχεία, για το κόστος που συσσώρευσε στην ελληνική οικονομία και κοινωνία η 6μηνη, δήθεν, διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβένρησης
  • αποδεικνύοντας, με δεδομένα, την επιβάρυνση μεγεθών που αφορούν τους ίδιους του πολίτες, την ανεργία, την παραγωγή, το οικονομικό κλίμα
  • υπογραμμίζοντας ότι, αντί των αβέβαιων πειραματισμών, οι πολίτες θα πρέπει να αναγνωρίσουν και τις δικές τους ευθύνες και να επιλέξουν αυτόν που θέλει με σοβαρότητα να φέρει τη χώρα εκτός πλαισίου κρίσης.
  • Τα επιχειρήματα ακούγονται καλά και, ενδεχομένως, έχουν βάση. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι πολίτες δεν ακούν, τουλάχιστον όχι ακόμη, τη Ν.Δ. Γι αυτό απαιτείται χρόνος, αναγνωρίζει και ο ίδιος ο Ευ. Μεϊμαράκης στους συνομιλητές του. Που δεν είναι βέβαιο ότι τον έχει.   

σχετικα αρθρα