Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα περιθώρια των εγκαινίων της διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο, την ώρα που αύριο και μέχρι το Σάββατο κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις με το «κουαρτέτο» των θεσμών με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας πριν τον Δεκαπενταύγουστο. Οι συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων εισέρχονται στα δημοσιονομικά θέματα την ώρα που παραμένουν τέσσερα «καυτά» ζητήματα.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Ολάντ συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 12ης Ιουλίου, καθώς και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα , στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της δεύτερης διώρυγας του Σουέζ
 
Επίσης οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα του ΤΑΙΠΕΔ, που προβλέπεται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η βέλτιστη και πλέον επωφελής αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ένα θέμα για το οποίο ως γνωστόν υπάρχουν διαφωνίες, κυρίως στο ζήτημα της διοίκησης και του ελέγχου. 

Επίσης συζητήθηκε και συμφωνήθηκε να γίνει οτιδήποτε χρειάζεται προκειμένου να ανακάμψει το γρηγορότερο δυνατό η ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης.

Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις

Παράλληλα με τις υψηλού επιπέδου συναντήσεις του πρωθυπουργού, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχιστούν την Παρασκευή και το Σάββατο, όπου επί τάπητος θα πέσουν τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία. 

Υπενθυμίζεται πως υπό εξέταση τελεί το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού καθώς και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ειδικά ως προς το τελευταίο υπάρχουν διαφωνίες μέσα στους θεσμούς για το ύψος της ύφεσης για φέτος, γεγονός που επηρεάζει και τον καθορισμό των πλεονασμάτων.

Για την Παρασκευή έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, χωρίς να αποκλείεται να μεταφερθεί χρονικά η εξέταση του θέματος το Σάββατο, εάν δεν επαρκέσει ο χρόνος αύριο.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση των θεσμών στην πρότασή της για τα «κόκκινα» δάνεια η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δημιουργία Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας, την αναβάθμιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, περιμετρικές αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και στο νόμο Δένδια.

Παράλληλα, ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία. 

Τα εργασιακά ως γνωστόν παραπέμφθηκαν για το Σεπτέμβριο με την προοπτική ψήφισης του νέου νόμου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έως το τέλος του έτους.