Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Δεν υπάρχει περίπτωση δανειακής συμφωνίας - γέφυρας διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές διαψεύδοντας τις πληροφορίες που θέλουν τους πιστωτές να εξετάζουν την πιθανότητα να καταφύγουν σ΄ αυτήν την λύση εφόσον δεν επαρκεί ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες που συμμετέχουν στην διαδικαςία της διαπραγμάτευσης επισημαίνουν ότι «ουδέποτε τέθηκε ή ακούστηκε τέτοιο ενδεχόμενο κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς» και προσθέτουν ότι υπάρχουν όλες οι συνθήκες που επιτρέπουν την ολοκλήρωση ακόμη και για την ψήφιση της συμφωνίας εντός των επόμενων 24ωρων.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείουν την προοπτική η δανειακή σύμβαση και τα MOU να ψηφιστούν ακόμη και στις 14 Αυγούστου, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, ούτως ώστε η Ελλάδα να ανοίξει τον δρόμο της κύρωσης της νέας συμφωνίας πρώτη απ’ όλα τα κοινοβούλια. « Όλα είναι ανοιχτά» αναφέρει αρμόδια κυβερνητική πηγή τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί για να δώσει η χώρα το καλό παράδειγμα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που καλούνται να περάσουν το μνημόνιο και από τα δικά τους κοινοβούλια. Κανονικά το Μνημόνιο θα πρέπει να ψηφιστεί από τα κοινοβούλια στο διάστημα από τις 14 έως τις 18 Αυγούστου.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει όμως την ψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή στις 18 Αυγούστου δηλαδή την Τρίτη αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο εφόσον την προηγούμενη ημέρα το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει εισαχθεί για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή.

Ως προς την πορεία της διαπραγμάτευσης τα πράγματα προχωράνε παρά το γεγονός πως παραμένουν ακόμη κάποια αγκάθια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Θεωρητικά πάντως το κείμενο της συμφωνίας μπορεί να είναι έτοιμο ακόμη και μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο.