Με «καυτά» ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά κορυφώνονται σήμερα και αύριο οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» των δανειστών ώστε να κλείσει η συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ενώ για το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων των θεσμών με αντικείμενο την αποτίμηση των συνομιλιών.

Στις σημερινές και αυριανές διαπραγματεύσεις, θα τεθούν σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών επί τάπητος  τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία.

Υπενθυμίζεται πως υπό εξέταση τελεί το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού καθώς και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ειδικά ως προς το τελευταίο υπάρχουν διαφωνίες μέσα στους θεσμούς για το ύψος της ύφεσης για φέτος, γεγονός που επηρεάζει και τον καθορισμό των πλεονασμάτων.

Παράλληλα σήμερα αναμένεται  να γίνει συζήτηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, χωρίς να αποκλείεται να μεταφερθεί χρονικά η εξέταση του θέματος το Σάββατο, εάν δεν επαρκέσει ο χρόνος αύριο.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση των θεσμών στην πρότασή της για τα «κόκκινα» δάνεια η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δημιουργία Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας, την αναβάθμιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, περιμετρικές αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και στο νόμο Δένδια.

Σημειώνεται ταυτόχρονα πως εμπόδια εμφανίζονται και στο ζήτημα του ΤΑΙΠΕΔ – κυρίως στο ζήτημα της διοίκησης και του ελέγχου του νέου Ταμείου- ενώ οι θεσμοί επιμένουν στην αύξηση των ορίων ηλικίας στις συνταξιοδοτήσεις.

Παράλληλα, ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.

Τα εργασιακά ως γνωστόν παραπέμφθηκαν για το Σεπτέμβριο με την προοπτική ψήφισης του νέου νόμου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έως το τέλος του έτους.

Σπριντ για να κλείσει η συμφωνία

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι διαβουλεύσεις να κλείσουν θετικά μέσα εντός του Σαββατοκύριακου ώστε το πρώτο πακέτο μέτρων να ψηφιστεί στις 18 Αυγούστου και εν συνεχεία να δώσουν το πράσινο φως τα εθνικά κοινοβούλια ώστε να ανοίξει ο δρόμος για εκταμίευση της δόσης.

Η βούληση για άμεση επίτευξη συμφωνίας επιβεβαιώθηκε και κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο.  

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Ολάντ​ συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 12ης Ιουλίου, καθώς και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου.