Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

 

Καθώς όλα, πλέον, δείχνουν ότι η χώρα, γρήγορα ή γρηγορότερα, θα οδηγηθεί στις κάλπες, τα σενάρια για το εκλογικό αποτέλεσμα και την επίδοση της Νέας Δημοκρατίας δίνουν και παίρνουν.

 

Μαζί και οι συζητήσεις για τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά από μία εκλογική αναμέτρηση. Άλλωστε, το «πράσινο φως» που έλαβε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από το σύνολο της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος για να συνεχίσει ως Πρόεδρος μέχρι την Άνοιξη είχε ένα δεδομένο σημείο καμπής: το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

 

Από το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα κριθεί, επί της ουσίας, και η εσωκομματική κούρσα στη Νέα Δημοκρατία, με τον κ. Μεϊμαράκη να στοχεύει, επί της ουσίας, σε δύο αποτελέσματα.

 

Το πλέον καλό, πλην όμως δημοσκοπικά στην παρούσα συγκυρία στα όρια του... απίθανου, είναι το σενάριο της εκλογικής νίκης της Ν.Δ. στις κάλπες. Σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Μεϊμαράκης θα βρεθεί από... μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ, Πρωθυπουργός της χώρας και, πάντως, αμετακίνητος μέσα στο κόμμα του.

 

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ, θεωρεί δεδομένη την ανατροπή, ωστόσο παραμένει άγνωστο εάν ο χρόνος που θα έχει στη διάθεσή του θα είναι αρκετός ώστε αυτή να επιτευχθεί. Διότι, αντιστρόφως ανάλογη είναι η στρατηγική του κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θέλει γρήγορη προσφυγή στις κάλπες, όσο ο ίδιος παραμένει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού.

 

Ωστόσο, ο κ. Μεϊμαράκης θα μπορούσε να δηλώσει νικητής ακόμη κι αν χάσει. Πρόκειται για το δεύτερο και πιο πιθανό σενάριο. Αυτό θέλει τη Νέα Δημοκρατία ναι μεν να χάνει από τον κ. Τσίπρα, ωστόσο να διατηρεί ή και να αυξάνει τα ποσοστά της σε σχέση με τον Ιανουάριο (27,81%) και να μειώνει τη διαφορά από το κυβερνών κόμμα. Σε αυτή την περίπτωση, παρά την «ήττα», ο κ. Μεϊμαράκης θα μπορεί να ισχυριστεί ότι πέτυχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ η θέση του στην εσωκομματική κούρσα θα ενισχυθεί, επιτρέποντάς του να επιλέξει εάν, απλώς, θα παραδώσει στους επόμενους ή αν θα διεκδικήσει και στη βάση μία πλήρη προεδρική θητεία.

 

Εντελώς πιο καθαρά θα είναι τα πράγματα στην τρίτη εκδοχή, αυτή μιας καθαρής ήττας της Ν.Δ. που, απλώς, θα επιβεβαιώσει την κρίσιμη καμπή στην οποία έχει εισέλθει το κόμμα. Σε αυτό το σενάριο, ο κ. Μεϊμαράκης προφανώς δεν θα έχει δεύτερες σκέψεις και θα ανοίξει ο ασκός του αιόλου στα εσωκομματικά. Όπως, πάντως, ειπώθηκε το σενάριο αυτό μάλλον απορρίπτεται από τους συνεργάτες του Προέδρου, που επιμένουν ότι ο κ. Μεϊμαράκης πάει μόνον για δύο αποτελέσματα...