current views are: 1

7 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση08:45

Τσίπρας: Οι ροές μεταναστών και προσφύγων μας υπερβαίνουν – Θέλουμε ευρωπαϊκή βοήθεια

Το ζήτημα των προσφύγων και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών τέθηκε επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Δημοσίευση 08:45’
αρθρο-newpost

Το ζήτημα των προσφύγων και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών τέθηκε επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Το ζήτημα των προσφύγων και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών  τέθηκε επί τάπητος στην ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Το μεταναστευτικό είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για όλη τη Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη.

 Στο θέμα αυτό θα φανεί, είπε ο πρωθυπουργός, εάν η αλληλεγγύη είναι ευχολόγια και εξαντλείται στο δανεισμό με δυσμενείς όρους ή έχει πραγματική βάση. Η Ελλάδα είπε ο πρωθυπουργός είναι το σύνορο της Ευρώπης και δέχεται τεράστιες ροές και δη προσφυγικές. Θα φανεί πόσο υπάρχει η προοπτική για μια Ευρώπη αλληλεγγύης επέμεινε ο πρωθυπουργός ή αν ο καθένας θα κοιτάει τα σύνορά του.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία διότι από εκεί δεχόμαστε 2 εκ. πρόσφυγες και τόνισε ότι η ίδια συζήτηση πρέπει να υπάρξει και με άλλες χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι ροές των μεταναστών-προσφύγων υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας και έχουμε εξαιρετική δυσκολία να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια. Εμείς θέλουμε και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τους αντιμετωπίσουμε ως ανθρώπους από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας αλλά πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την ΕΕ είπε ο πρωθυπουργός.

Στην σύσκεψη μετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Για το μεταναστευτικό η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα και τον ενημέρωσε τόσο για την ανησυχία της για το ζήτημα όσο και για πρωτοβουλίες που έλαβε σχετικά με το να μην χαθούν πολύτιμοι πόροι σε συνεννόηση με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για ελληνικές ελλείψεις αλλά και ευρωπαϊκές ευθύνες στο μεταναστευτικό.

Σχετικά με τους πρόσφυγες στο Πεδίον του Άρεως πάντως η κυρία Χριστοδουλουπούλου σημείωσε ότι μέσα στις επόμενες τέσσερις μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταφορά των εκατοντάδων μεταναστών στον Βοτανικό.

Να σημειωθεί ότι για το ίδιο ζήτημα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την επείγουσα ανάγκη να οριστεί από την κυβέρνηση η αρμόδια αρχή, που θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση είσπραξη της οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ποσά που αφορούν την έκτακτη βοήθεια σε υπηρεσίες ασύλου, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και των χωρών πρώτης υποδοχής, την πολιτική προστασία και διάφορα άλλα προγράμματα.

Από την άλλη, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, προήδρευσε την Πέμπτη σύσκεψης κυβερνητικών στελεχών για την προετοιμασία ενός ισχυρού σχεδίου για την μετανάστευση και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου:

  • Επικαιροποιήθηκε το σχέδιο δράσης για τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων στα ακριτικά νησιά.
  • Ελέγχθηκε η πρόοδος των προετοιμασιών για την προσωρινή μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως στον Ελαιώνα.
  • Εξετάστηκε η προετοιμασία των μόνιμων δομών υποδοχής προσφύγων πανελλαδικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) έχουν καταμετρηθεί 98.000 πρόσφυγες στην Ιταλία και 124.000 στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

 


σχετικα αρθρα