Η Κομισιόν έκανε λόγο για ικανοποιητική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, δια στόματος της Μίνα Αντρέεβα, αναπληρώτριας εκπροσώπου τύπου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της δεύτερης διώρυγας του Σουέζ, συναντήθηκε με τον Φρανσουά Ολάντ. Συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου, καθώς και ότι πρέπει να τηρηθούν όσα υπεγράφησαν την 12η Ιουλίου. Αυτά τα λες και καλά νέα. Υπάρχουν όμως και (τα) άλλα.

Το Iskra (του Λαφαζάνη) υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση σε παραζάλη προσπαθεί να χρυσώσει το «χάπι» της λεηλασίας». Ο δε Δημήτρης Στρατούλης σε εκδήλωση στον Βόλο, κάλεσε «όλες τις αντιμνημονιακές και αριστερές δυνάμεις, το λαό και τη νεολαία σε κοινές δράσεις για τη συγκρότηση ενός μεγάλου, δημοκρατικού, πατριωτικού, προοδευτικού μετώπου του ΟΧΙ για μια Ελλάδα εθνικά κυρίαρχη, χωρίς καταστροφική λιτότητα και χωρίς ταπεινωτική εποπτεία και έλεγχο». Ούτε λίγο ούτε πολύ, ουσιαστικά άφησε ορθάνοικτη την πόρτα για την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα.

Βρισκόμαστε στις αρχές του Αυγούστου, με την κυβέρνηση να αγωνιά για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Η θετική έκβαση των συνομιλιών αποτελεί αδιαπραγμάτευτα πρώτο στόχο για τον Πρωθυπουργό και το κυβερνητικό επιτελείο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα όσα λέγονται και τα όσα λαμβάνουν χώρα, περνούν απαρατήρητα. Το αντίθετο.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, επισημαίνουν ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν. Δεν μπορεί οι υπουργοί να ερίζουν, ο ένας θεσμικός παράγοντας να βάλλει εναντίον άλλων (και τούμπαλιν), το μισό κόμμα να εργάζεται για να στηθεί ένα… άλλο κόμμα. Ωστόσο, όπως τονίζουν, όλα έχουν τον χρόνο τους. Οι βιαστικές κινήσεις ενδέχεται να επιφέρουν καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας- όπως τονίζουν, διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων. Όσο και αν κάποιες επιλογές του αμφισβητούνται από ετερόκλητους συμμάχους στο εσωτερικό του κόμματος.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι οφείλει να λάβει σημαντικές, ενδεχομένως και σκληρές αποφάσεις. Να ματώσει και να χαλάσει φιλίες που στηρίζονται σε κοινή πορεία χρόνων. Όμως όλα αυτά- επισημαίνουν, θα γίνουν στην ώρα τους. Και το timing θα το επιλέξει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Χωρίς να παρασυρθεί από τη σκληρή κριτική ή τις προκλήσεις που δέχεται.